НАЗК виявило неточності у деклараціях кандидатів у президенти України

13:50, 11 января 2019
Нацагентство було вперше залучене до президентських виборів в частині перевірки декларацій.
НАЗК виявило неточності у деклараціях кандидатів у президенти України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з запобігання корупції провело спеціальну перевірку відомостей, зазначених у деклараціях кандидатів у президенти України Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика та Андрія Садового за наявною в агентства інформацією та 10 базами даних. Про це в п’ятницю, 11 січня, повідомляє прес-служба НАЗК.

В Департаменті перевірки декларацій та моніторингу способу життя НАЗК повідомили, що помилки та неточності були виявлені в усіх перевірених деклараціях: «За результатами перевірки встановлені помилки та неточності, допущені кандидатами. Станом на 10.01.2019 Каплін С.М., Наливайченко В.О., Скоцик В.Є., Садовий А.І. подали виправлені декларації».

НАЗК вперше залучено до виборів президента Україні в частині перевірки декларацій кандидатів. За погодженням з Центральною виборчою комісією, враховуючи стислі терміни, НАЗК перевіряє відомості упродовж трьох календарних днів за процедурою спеціальної перевірки декларацій претендентів на ТОП-посади.

Зокрема, перевіряється відповідність відомостей у декларації даним державних реєстрів: Національної автоматизованої інформаційної системи Департаменту Державної автомобільної інспекції; Державного суднового реєстру України та Суднової книги України; Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна; Державного реєстру цивільних повітряних суден України; Державного земельного кадастру; Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми доходів, нарахованих фізичним особам податковими агентами, та/або суми доходів, отриманих самозайнятими особами, а також розмір утриманого податку з доходів фізичних осіб; а також документам, наданим до звернення Центральної виборчої комісії.

Відповідно до частини другої статті 50 Закону України «Про вибори президента України» помилки і неточності, виявлені в декларації, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата у президенти України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК направило до суду адмінпротоколи щодо двох депутатів. Депутат Київської міської ради Роман Марченко та депутат Івано-Франківської міської ради Олександра Федорук не повідомили про наявність реального конфлікту інтересів під час голосувань про відведення земельних ділянок.

Також ми повідомляли, що НАЗК у грудні зафіксувало 111 порушень антикорупційного законодавства. Зокрема, за результатами перевірок декларацій у 13 деклараціях виявлено недостовірні відомості на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Окрім того, 27 грудня Нацагентство внесло припис голові ДСА Зеновію Холоднюку щодо начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Київській області Назіра Бадахова, який себе преміював.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва