Махінації працівниці «Ощадбанку»: триває дослідження предмету злочину

18:31, 26 марта 2019
Зловмисниця обвинувачується у вчиненні низки кримінальних правопорушень.
Махінації працівниці «Ощадбанку»: триває дослідження предмету злочину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Моя картка» від Ощадбанку стала ключовим  предметом дослідження на черговому судовому засідання по справі щодо обвинувачення працівниці банку, яке відбулося 25 березня 2019 року. Учасники намагались з’ясувати можливі схеми махінацій з банківським продуктом «Моя картка» під час прямого та перехресного допитів чотирьох свідків, які є працівниками Міжгірської філії «Ощадбанк», сподіваючись, що надані під присягою відповіді, внесуть ясність в цьому питанні. Про це повідомляє прес-служба судової влади. 

Впродовж більше ніж 5 годин сторін цікавило наступне: що входить в коло функціональних обов’язків кожного з працівників банку? хто мав доступ до електронних систем банку? які можливості надають користувачам операційні сиcтеми «Барс» та «Кард Мейк? який порядок виготовлення і видачі миттєвих карток? які можливості здійснення переказів з картки на картку? чи дотримувались вимоги інструкцій працівниками банку?.

Судове засідання проходило в доволі напруженій і емоційній атмосфері, а тому головуючому неодноразово доводилось застерігати учасників від порушення порядку в залі судового засідання, закликати учасників до дотримання вимог Кримінального процесуального кодексу та уникати затягування судового процесу нечіткими та повторюваними запитаннями.

В ході проведених допитів свідки підтвердили, що під час виконання посадових обов’язків, враховуючи наявність взаємної  довіри в колективі та з метою створення більш сприятливих умов для клієнтів, їм доводилось порушувати вимоги інструкцій. За вказане вони вже притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Невідомо, до якого висновку дійде суд на підставі наданих показів, в чому ці покази переконали сторони, але вже на сьогодні стало зрозумілим, що така людська чеснота, як довіра, може стати хорошою основою для вчинення шахрайських дій і є неприпустимою при здійсненні операцій з грошовими коштами.

Нагадуємо, що обвинувальний акт в даній справі надійшов до суду 16 липня 2018 року. Відповідно до наданих суду матеріалів, громадянка С. обвинувачується у вчиненні таких кримінальних правопорушень:

  • шахрайство (ч.3 ст. 190);
  • незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків , електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення (ст.200);
  • викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження (ч.3 ст.357);
  • підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів (ч.4 ст. 358);
  • несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (ч.2 ст. 361);
  • несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має доступ до неї (ч.1 ст.362).

Наслідком вчинення зазначених дій стало те, що низка клієнтів банку втратили кошти з своїх карток.

Попередні і дане судове засідання ще раз підтвердили, що вищезазначена справа є складною і потребує багато часу для встановлення всіх обставин.

Наступне судове засідання, під час якого заплановано допитати ще 5 свідків, призначене на 17 квітня 2019 року.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що працівниця Укрпошти, користуючись службовим становищем, підробляла документи і оплачувала таким чином комунальні послуги і кредити родичів. Жінка завдала підприємству збитків на 120 тисяч гривень.

Крім того, ми повідомляли, що у місті Вараш Рівненській області банк видавав місцевим жителям фіктивні довідки про погашення кредиту. Люди брали кредит в місцевій філії «А-Банку», і після того, як повністю віддавали весь борг, отримували довідку про закриття кредиту.

Також нам стало відомо, що київська прокуратура повідомила про підозру 48-річному шахраєві, який обдурив жінку на суму понад 140 тисяч гривень.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси