Договір про дружбу з РФ втратив чинність: чого чекати Україні

10:08, 1 апреля 2019
Припинення договору звільняє Україну від будь-якого зобов’язання щодо його виконання.
Договір про дружбу з РФ втратив чинність: чого чекати Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно із Законом про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, з 1 квітня 2019 року зазначений документ втрачає чинність.

Договір про дружбу був підписаний в 1997 році Президентом України Леонідом Кучмою і президентом Росії Борисом Єльциним. Сторони  зобов'язалися поважати територіальну цілісність і підтвердили непорушність існуючих між ними на момент підписання договору кордонів. Договір був укладений на термін десять років, і у 2008 році його дію було автоматично продовжено.

Після анексії Криму і початку конфлікту на Донбасі в Україні неодноразово звучали заклики розірвати цей договір через порушення Росією територіальної цілісності України. Наприкінці серпня 2018 року Президент України Петро Порошенко знову повернувся до цього питання. 30 серпня 2018 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що зовнішньополітичне відомство підготувало пакет документів для початку припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ.

Припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією звільняє Україну від будь-якого зобов’язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов’язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання зазначеного Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що 21 вагон з боєприпасами РФ перекинула на Донбас. Росія продовжує постачати важке озброєння на Донбас.

Також ми повідомляли, що Росія готує напад на Україну з трьох напрямків. Віктор Муженко заявив, що Росія завершує формування ударних з’єднань.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва