Мовні квоти на ТБ: у Раді відповіли Зеленському

15:55, 18 апреля 2019
Команда Володимира Зеленського має намір ініціювати перегляд мовних квот у ЗМІ
Мовні квоти на ТБ: у Раді відповіли Зеленському
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закон про мовні квоти на телебаченні розроблявся та погоджувався з усіма великими телевізійними групами країни. Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар на своїй сторінці у Facebook.

Так вона відреагувала на заяву кандидата на посаду президента України Володимира Зеленського про намір ініціювати у разі обрання перегляд мовних квот у ЗМІ. «Найбільш маразматичні правки, аби нівелювати закон, подавав саме «Квартал 95», бо це не єдина студія, що не може виробляти контент українською. Мови не знає. І правки писали люди, явно далекі від законодавчої техніки. Ми їх відхилили, і закон дав свій позитивний ефект: 92% української мови в ефірі. Плюс капіталізація галузі. Проти були лише відверто проросійські», — написала Сюмар.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з 13 жовтня 2018 року українське телебачення у повній мірі почало виконувати мовні квоти, встановлені рівно рік тому. У цей день закінчилась дія перехідного періоду, який тривав рік. Закон про введення мовних квот передбачає не менше 75% україномовного контенту на загальнонаціональних телеканалах. Для місцевих телевізійних мовників встановили кілька більш легку норму — 60% продукту українською мовою.

Крім того, ми писали, що в Євросоюзі закликали Україну врахувати думку національних меншин при ухваленні нового законодавства у мовній сфері. В ЄС зазначили, що Україна повинна дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань. Зокрема, в заяві згадали про Рамкову конвенцію Ради Європи щодо захисту національних меншин та Європейську хартію регіональних мов і мов меншин.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області