Справа екс-міністра часів Януковича: Луценко зробив заяву

17:01, 11 мая 2019
Генпрокурор повідомив про три напрямки розслідування.
Справа екс-міністра часів Януковича: Луценко зробив заяву
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Юрій Луценко розкрив подробиці справи колишнього міністра в уряді часів Віктора ЯнуковичаМиколи Злочевського. Інтерв’ю він дав виданню «New York Times». Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

«Про справи колишнього міністра в уряді часів президента Януковича — Миколи Злочевського. Їх було багато, але фактично вони зводилися до трьох напрямків.

Перший — ухилення від податків, ст. 212 КК України. Це провадження розслідувалося в ГПУ ще до мого приходу на посаду генпрокурора.

Другий — справа по відмиванню брудних коштів, ст. 209 КК України, велася до мене в ГПУ.

Третій — розкрадання державних ресурсів, ст. 191 КК України, провадження розслідувалися також в ГПУ ще з 2014 року.

Усі ці провадження розслідувалися прокуратурою, в тому числі генпрокурор Віктор Шокін достатньо пильно за цим слідкував.

Провадження за ст. 209 КК України зводилося до того, що пан Злочевський мав рахунки в Британії, які, на думку слідства, не підтверджувалися його доходами. Ця справа ще до мого приходу була програна в Лондонському суді, де Злочевський показав, що на його рахунок ще до початку слідства надійшли кошти за продаж однієї з нафтобаз. На жаль, Генеральна прокуратура тих часів не змогла навести контраргументи, і Лондонський суд закрив справу, до того ж наші лондонські колеги сплатили штрафні санкції суду.

Провадження за ст. 191 КК України. Мова в них про те, що пан Злочевський, будучи міністром природних ресурсів, видавав ліцензії в уряді Азарова, на думку слідства, сам собі, а точніше — своїм фірмам. В рамках цих проваджень розслідувалося питання його фірми «Бурісма». В рамках одного з проваджень були й міжнародні запити в низку країн, з яких були достатньо непогана доказова база. Проте буквально в останні місяці діяльності пана Шокіна на посаді Генпрокурора справа була, всупереч закону, передана в НАБУ. А вже там вона була закрита.

Я за законом не маю права отримувати жодної інформації про провадження САП і НАБУ. Тому я можу прокоментувати причини закриття тільки зі слів публічних заяв пана Холодницького. Він заявив, що детективи НАБУ не зробили жодних слідчих дій, тому він змушений був закрити провадження.

Мені ж залишилося провадження за ст.212 про несплату податків. Я вважаю, що ми успішно пройшли цей шлях: «Бурісма» заплатила найбільшу суму на той час 180 млн грн податків і штрафних за результатами експертиз. Це було восени 2016 року. Згідно з українським законодавством, при добровільній сплаті податків кримінальна відповідальність не наступає, а отже провадження було закрите.

Також зараз ми пробуємо реанімувати справу, програну в Лондонському суді. Як ви знаєте, прокурор К.Кулик нещодавно висунув підозру пану Злочевському у відмиванні коштів. Ми пробуємо по-новому притягнути його до відповідальності за це.

На жаль, найперспективнішою я вважав справу, яка була передана в НАБУ і там закрита. Маючи аналогії, я бачу, що видача ліцензій на природні ресурси відбувалася з величезними порушеннями в ті часи. Я вважаю, що справа про видачу ліцензій міністром Злочевським своїм компаніям була найперспективнішою, аж до конфіскації його активів. Але, на жаль, я не маю можливості ознайомитися із причинами закриття цього провадження в НАБУ і, тим більше, продовжити слідство», — приводить слова Луценко прес-секретар.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що генеральний прокурор України Юрій Луценко прокоментував виклик на допит директора НАБУ Артема Ситника

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва