Незаконне затримання слідчими поліції: ДБР оголосило підозру

13:23, 16 мая 2019
Слідчий незаконно затримав чоловіка, посилаючись на ст. 208 КПК без законних підстав.
Незаконне затримання слідчими поліції: ДБР оголосило підозру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слідчі теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого у Мелітополі, повідомили про підозру слідчому Нацполіції в Херсонській області у незаконному затриманні особи. За даними слідства, слідчий незаконно затримав чоловіка, посилаючись на ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України без законних підстав.

Відповідно до ст.208 КПК, особа, підозрювана у скоєнні злочину, може бути затримана без ухвали слідчого судді лише у визначених законом випадках, а саме:

  • якщо особу застали під час скоєння злочину;
  • якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець вказав, що саме ця особа щойно вчинила цей злочин;
  • якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчинення тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину, віднесеного до підслідності НАБУ.

У всіх інших випадках затримання особи без ухвали суду є незаконним.

Силовики встановили, що слідчий Нацполіції у складі групи слідчих розслідував кримінальне провадження за фактом замаху на умисне вбивство мешканця Херсону. 10 жовтня 2018 року у Херсоні невідомі обстріляли автомобіль чоловіка, що було кваліфіковано як замах на умисне вбивство.

23 листопада 2018 року слідчі поліції затримали чоловіка в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою в замовленні цього злочину, про що склали відповідний протокол. Фактично це затримання відбулось через півтора місяця після скоєння злочину, тож є незаконним. Тоді затриманого відвезли до лікарні, звідки він вирішив поїхати додому. Того ж дня працівники поліції затримали чоловіка вже за підозрою у втечі з під варти (ч. 1 ст. 393 Кримінального кодексу України). Херсонський суд визнав це затримання незаконним і звільнив особу з-під варти у судовому засіданні. Зрештою, ввечері після рішення суду про незаконне затримання вже третій слідчий знову затримав цю особу на підставі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України вже за підозрою у начебто викраденні автомобіля.

Тобто протягом доби слідчі поліції тричі затримували чоловіка у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України за підозрою у скоєнні трьох правопорушень.

Наразі слідчому повідомлено про підозру у завідомо незаконному затриманні  (ч. 1 ст. 371 Кримінального кодексу України). Мова йде про третє затримання начебто за підозрою у скоєнні викрадення автомобіля. Дії двох інших слідчих ГУ Нацполіції у Херсонській області ще вивчають.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що директор ДБР повідомив деталі боротьби з хабарникамиБюро планує й надалі викривати посадовців, які вимагають неправомірну вигоду.

Також ми повідомляли, що до повторного конкурсу на керівні посади в ДБР допущено 139 кандидатів.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду