Засідання Священного Синоду: про що говорили та які рішення приймали

18:20, 24 мая 2019
Під час Синоду сторони обговорили ситуацію, яка склалась в ПЦУ.
Засідання Священного Синоду: про що говорили та які рішення приймали
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

24 травня в Будинку митрополита відбулося засідання Священного Синоду. Про це повідомляє theБабель.

Епіфаній заявив, що під час Синоду сторони обговорили ситуацію, яка склалась у ПЦУ, та заяви, які лунали протягом останніх двох тижнів. Але Філарет продовжив наполягати на тому, що Київський патріархат не знято з реєстрації.

«Хоча всі ми намагались переконати і довести йому, що юридично і фактично уже немає УПЦ КП, а Київський патріархат ліг в основу ПЦУ. Тому певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що Святійший патріарх Філарет, на жаль, залишився на своєму», — сказав Епіфаній.

Епіфаній зазначив, що протягом наступного місяця всі єпархіальні управління, тобто єпархії, які до цього часу ще не пройшли перереєстрацію, повинні подати відповідні документи і внести зміни до своїх статутів, чітко визначивши належність до Православної церкви України.

Також було прийнято рішення, що відтепер закордонні візити, зокрема паломництва архієреїв, повинні узгоджуватись з предстоятелем та отримати від нього благословення на поїздку.

Вказано, що на Синоді обговорювалось питання участі священнослужителів в політичному житті.

«Священнослужителі не мають права брати участі й бути кандидатами на виборах у Верховну Раду. Тільки на місцевому рівні з благословення того чи іншого архієрея священнослужитель має право взяти участь чи то у виборах до міської ради, селищної, чи територіальної громади», — заявив митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Константинопольському патріархаті назвали головну умову для отримання Православною церквою України патріаршого статусу.

Крім того, Філарет зазначив, що Православна церква України не має наміру відмовлятися від патріаршого статусу і буде домагатися його визнання світовим православ'ям. Визнання патріархату, за словами Філарета, можливе у разі об'єднання всіх православних парафій під керівництвом однієї церкви.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області