Зеленський подав до Ради законопроект про відновлення покарання за незаконне збагачення

20:44, 3 июня 2019
На сайті Верховної Ради відповідний законопроект наразі не зареєстрований.
Зеленський подав до Ради законопроект про відновлення покарання за незаконне збагачення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект щодо цивільної конфіскації корупційних активів високопосадовців та відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення (№10358 від 3 червня 2019). Про це повідомляє сайт Адміністрації Президента.

«Розроблений спільно з національними та іноземними експертами законопроект запроваджує новий механізм конфіскації незаконних активів посадовців — за рішенням суду у цивільному порядку без обвинувального вироку, а також повертає покарання для чиновників за незаконне збагачення — статтю Кримінального кодексу, яку в лютому 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційною»,  йдеться у повідомленні.

За законопроектом, напрацьовані раніше матеріали щодо незаконного збагачення можуть бути використані антикорупційними органами для позовів про стягнення у цивільному порядку у дохід держави незаконно нажитих активів.

«Розгляд справ про незаконне збагачення, визнання необґрунтованими активів та їхнє стягнення у дохід держави пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду. Це має стати додатковою гарантією неупередженого розгляду відповідних справ. Кримінальна відповідальність за незаконне збагачення наступатиме у разі, якщо предметом незаконного збагачення будуть активи, що перевищують значний розмір»,  уточнюють у АП.

В Адміністрації вказують, що законпроект №10358 від 3 червня не є альтернативним уже зареєстрованим у Раді законопроектам. «Законопроект Президента України значно ширший за предметом регулювання та принципово відрізняється від проектів, які вже є у парламенті»,  вказали в Адміністрації Президента.

На сайті Верховної Ради відповідний законопроект наразі не зареєстрований.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Президент України Володимир Зеленський подав законопроекти щодо імпічменту і щодо забезпечення можливості реалізації військовослужбовцями, які виконують завдання з відсічі агресії РФ, права вільно обирати народних депутатів. 

Також Велика палата Конституційного Суду України 4 червня 2019 року почне розгляд питання щодо конституційності указу Президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду