Рада Європи завершила чотирирічний проект по реформуванню кримінальної юстиції в Україні

18:26, 18 июня 2019
Під час конференції було надано оцінку прогресу у реформуванні прокуратури та розвитку системи безоплатної правової допомоги.
Рада Європи завершила чотирирічний проект по реформуванню кримінальної юстиції в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 червня 2019 року в Києві відбулася підсумкова конференція з нагоди завершення проекту «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що з 2015 року впроваджувався Радою Європи та фінансувався Урядом Данії (далі – Проект).

Захід об’єднав понад 100 бенефіціарів та партнерів Проекту, серед яких були: Заступниця Міністра юстиції України Іванна Смачило, Заступниця Генерального прокурора України Анжела Стрижевська, Заступник Голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віктор Шемчук, Голова Ради прокурорів України Михайло Місюра, народна депутатка України Олена Сотник, Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Іван Ліщина, Проректор Національної академії прокуратури України (НАПУ) Юрій Севрук та інші.

Конференція дозволила у широкому колі експертів обговорити спільні здобутки Проекту та національних органів влади, а також оцінити прогрес поточного процесу реформування відповідно до загальних і конкретних цілей Проекту. Зокрема, особливу увагу було приділено реформі прокуратури, розвитку системи безоплатної правової допомоги (БПД) та участі громадянського суспільства у відповідних процесах реформи.

Голова Директорату з питань прав людини Ради Європи Крістоф Пуарель, зазначив, що Проект був частиною постійної діяльності Ради Європи, спрямованої на підтримку виконання Україною своїх зобов’язань як країни-учасниці Організації.

  • Проект став гарним прикладом плідної співпраці між українською владою та громадянським суспільством і нашого багаторічного партнерства з Урядом Данії, який фінансував цей Проект. Він був зосереджений на трьох ключових завданнях: надання всебічної підтримки для імплементації реформи прокуратури відповідно до європейських стандартів, підвищення спроможності системи БПД щодо надання доступної та якісної правової допомоги, а також посилення залученості громадськості до процесу реалізації реформ, –сказав спікер.

За словами Посла Королівства Данія в Україні, Грузії та Вірменії Рубена Мадсена, готовність Данії фінансово сприяти процесу інституційних реформ в Україні – дуже логічна та випливає з потреби дивитися на це в ширшому контексті:

  • Ми долучилися до Проекту ще у 2015 році, і разом з Радою Європи взяли на себе всю відповідальність за реалізацію широкого спектру заходів в межах Проекту, активно співпрацюючи з українськими бенефіціарами. Тим самим ми прагнули досягти амбітних цілей щодо процесу реформи в Україні. Акцентую, що сусідні з Європейським Союзом країни завжди розглядалися Данією як важливі стратегічні партнери, і Україна серед них – чи не найважливіша. Саме тому ми і надалі дуже потужно націлені на підтримку в Україні миру та стабільності, покращення громадської безпеки та доступу до правосуддя.

Покращення доступу до правосуддя наразі також є одним із ключових напрямків діяльності Міністерства юстиції України. Іванна Смачило підкреслила, що впродовж останніх п'яти років фундаментальні зміни для підвищення доступності та якості БПД відбувалися щороку.

  • Важко собі уявляю, чи могли б ми все це зробити без допомоги міжнародних партнерів, –запевнила спікерка.

Анжела Стрижевська у своєму зверненні також відзначила сталу підтримку реформи з боку Ради Європи та міжнародних експертів:

  • Ми всі стали учасниками наймасштабнішого проекту з реформування системи правосуддя. Я не думаю, що в нас є повна перемога в процесі цієї реформи. Але певного прогресу ми точно досягли і надалі продовжимо рухатися на шляху формування у суспільства довіри до органів прокуратури.

Підбиваючи підсумки першої частини конференції, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, висловив слова подяки всім присутнім та всім тим агентам змін, за участі яких в Україні можливий стійкий рух в напрямку імплементації реформ.

  • Я вдячний за ваш професіоналізм, який ви демонструєте у своїй щоденній роботі, розуміння проблем та пошук шляхів їхнього подолання. Проект добігає кінця, але Організація готова, згідно з пріоритетами Плану дій Ради Європи для України на 2018– 2021 роки, надавати подальшу підтримку Україні в цій сфері, –запевнив він.

Серед ключових питань, обговорених під час двох пленарних сесій конференції: реформа прокуратури після прийняття нового закону, створення органів прокурорського самоврядування та органів підтримки, очікувані законодавчі зміни у сфері діяльності органів прокуратури, постійне підвищення професійної спроможності прокурорів та адвокатів, а також інституційний розвиток БПД та роль громадянського суспільства у цих змінах.

Особливу увагу також приділили питанням незалежного зовнішнього організаційного аналізу Генеральної прокуратури України (ГПУ).

  • Основною ціллю проекту з оцінювання ГПУ, який стартував в грудні 2018 року, була не перевірка, а можливість обговорення та напрацювання спільного бачення поточного стану органів прокуратури, врахування думки різних експертів і досвіду різних країн, щоб на основі цього зробити трансформаційний план, який призведе до підвищення ефективності та прозорості роботи інституції, – зазначив директор PwC Україна, керівник напрямку Форензік Геннадій Чуприков.

Обговорення модерував журналіст, медіаексперт та Голова Комісії з журналістської етики України Андрій Куликов. В кінці кожної з сесій слово надавалося також представникам/представницям та міжнародним експертам/експерткам Ради Європи. Серед них, зокрема: баристер Монктон Чемберз (Лондон) Джеремі МакБрайд, екс-голова Нідерландської ради правової допомоги Петер Ван Ден Біггелар, екс-заступник міністра юстиції Грузії Ерік Сванідзе, експертка з управління змінами (Франція) Каміль Массе, Представниці Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Кетеван Цхомелідзе та Жаніна Мунтану. Вони коментували ключові досягнення та виклики реформи кримінальної юстиції у світлі їхньої відповідності стандартам Ради Європи.

Джеремі МакБрайд, автор книги «Європейська конвенція з прав людини та кримінальний процес», що була перекладена українською та видана за підтримки Проекту, схвально оцінив прогрес процесу реформи правосуддя в Україні:

  • Коли почався Проект, я мав певні застереження, добре розумів виклики, але бачив ентузіазм і бажання діяти. А вже сьогодні я можу констатувати прогрес і значні зміни на краще.

Конференція завершилася декларуванням сторін про наміри щодо продовження підтримки та співробітництва на шляху до подальших прогресивних перетворень.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді