Відбір і звільнення керівних кадрів ДБР залишається за зовнішньою комісією

09:17, 29 июня 2019
Експерт пояснив причини необхідності забезпечення дієздатності даної комісії.
Відбір і звільнення керівних кадрів ДБР залишається за зовнішньою комісією
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Незважаючи на тривалі розмови щодо ефективності роботи комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань, яку ще називають зовнішньою конкурсною комісією, і численні пропозиції про передачу її повноважень до внутрішніх комісій ДБР, дієздатність такої установи має забезпечуватись, допоки цього вимагає закон. Таке переконання «Судово-юридичній газеті» висловив секретар комісії, член команди нового Президента, експерт з реформування правоохоронної системи Денис Монастирський.

Як відомо, 26 червня 2019 року Президент України підписав указ №457/2019 про визначення осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань, згідно з яким проведена ротація президентської квоти у складі комісії. Замість Романа Майданика, Віктора Самохвалова та Тетяни Сліпачук, до складу комісії увійшли науковці Оксана Кваша, Олександр Костенко та Віктор Кощинець.

«За листом, який надіслав нам директор ДБР на початку минулого року, комісія мала провести конкурси і обрати кандидатів на майже 190 посад у новоствореному правоохоронному органі. За цей час було обрано близько 40 осіб, 8 з них директор ДБР вже встиг звільнити. Таким чином, за конкурсною комісією залишається ще величезний обсяг роботи. Законом жодних зміни в режим роботи комісії та її повноваження не внесено», — розповів Денис Монастирський.

Крім того, нагадує він, не змінене також положення закону, згідно з яким будь-яке звільнення з ДБР має відбуватись тільки через відповідне звернення комісії.

«Наразі, якщо ми говоримо про наявність такої процедури, хоча директор ДБР в процедурах звільнення її ігнорує, то комісія має її дотримуватися і бути дієздатною. З цих міркувань комісії слід продовжувати розбудову ДБР, попри всі проблемні питання, нюанси і особливості», — зазначає експерт.

Водночас він вважає, що навантаження повноважень комісії таки має бути переглянута в бік скорочення. Звичайно це питання не найближчого часу, і навіть не першого місяця роботи нового складу парламенту. «Але ревізію треба робити, і не тільки повноважень конкурсної комісії, а загалом закону про ДБР. Він продовжує потребувати внесення адекватних змін — і це стає очевидним сьогодні, зважаючи на ті конфлікти, які постійно виникають в середині структури відомства. Треба укріплювати інституцію, і тут не йдеться тільки про діяльність керівництва, бо люди рано чи пізно поміняються, а принципи роботи мають лишатися стабільними. Саме на ефективну роботу цієї інституції є запит суспільства, адже ніхто більше не має повноважень контролю за діяльністю правоохоронних органів і топ-чиновників», — підсумовує Денис Монастирський.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва