Розтрата коштів банку «Фінанси та Кредит»: ДБР вручило підозру екс-нардепу

14:28, 27 сентября 2019
Костянтину Жеваго повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 ККУ.
Розтрата коштів банку «Фінанси та Кредит»: ДБР вручило підозру екс-нардепу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В п’ятницю, 27 вересня, заочно вручили підозру колишньому народному депутату Костянтину Жеваго, якого раніше перевіряли на причетність до злочинної схеми з розтрати та легалізації 2,5 мільярда гривень банку «Фінанси та Кредит». Про це повідомила перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook.

«Коротко нагадаю, під час досудового розслідування встановили, що офшорна компанія у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом, між фінансовими установами (банком «Фінанси та Кредит» та іноземними банками) було укладено договори застави на суму понад 113 мільйонів доларів США, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році за невиконання зобов’язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку «Фінанси та Кредит» саме ті 113 мільйонів доларів. Заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк «Фінанси та Кредит» було оголошено неплатоспроможним.

Перш ніж повідомити про підозру, слідчі Державне бюро розслідувань, прокурори Генеральна прокуратура України та оперативні співробітники Департамент захисту економіки Національної поліції України провели масштабну роботу. У межах двох кримінальних проваджень було проаналізовано документи щодо господарської діяльності та фінансових операцій між банківськими установами. У підсумку слідчі зібрали матеріали, які дали підставу вважати, що народний депутат ВР ІІІ-VIII скликань, котрий є бенефіціарним власником банку, причетний до організації злочинної схеми з розтрати грошей фінустанови.

Додатково хочу повідомити й про нові подробиці справи, які з’явилися в ході досудового розслідування. Встановили, що кошти, отримані за порукою банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому нардепу.

Про підозру йому повідомили за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація розтрати чужого майна, яке перебувало у віданні службової особи, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Нагадаю, раніше, у липні, повідомили про підозру двом топ-менеджерам фінансової установи. Також у двох кримінальних провадженнях вже повідомлено про підозру 7 колишнім посадовцям фінустанови, чотири з яких зараз перебувають у міжнародному та державних розшуках», — написала Варченко. 

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДБР та ГПУ завершили досудове розслідування у справі «чорних ріелторів».

Також ми писали, що адвокат підозрюється в заволодінні майном майже на 10 мільйонів гривень. Дії зловмисниці кваліфіковані за шістьма статтями КК України.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва