30 тисяч учнів спробували себе у ролі суддів і стали членами Клубу «Справедливці»

16:45, 7 октября 2019
До Всеукраїнської акції «Урок справедливості», метою якої є ознайомлення дітей з місією суду в суспільстві, долучилося більше 200 правників і 30 тисяч учнів: проведено понад 500 уроків по всій території України.
30 тисяч учнів спробували себе у ролі суддів і стали членами Клубу «Справедливці»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, у жовтні 2018 року з нагоди професійного свята — Дня юриста — Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» було ініційовано проведення Всеукраїнської акції «Урок справедливості», метою якої є ознайомлення дітей з місією суду в суспільстві.

До участі в акції було запрошено представників усіх правничих професій. Керуючись у тому числі відомим висловом видатного французького письменника Анатоля Франца «Мистецтво навчання є мистецтвом пробуджувати в юних душах допитливість і потім задовольняти її», судді, адвокати, прокурори, науковці, працівники соціальних служб та структурних підрозділів Міністерства юстиції України почали проводити по всій території України такі уроки — спочатку для школярів 1-4 класів, після чого за рекомендаціями працівників освіти було розширено дитячу аудиторію — і зараз уроки проводяться для школярів 1-8 класів. І це не випадково, оскільки предмет «Правознавство» діти починають вивчати лише з 9-го класу, що в деяких випадках, на жаль, буває вже запізно.

Ініціатива Асоціації щодо проведення даної акції була підтримана рішенням Ради суддів України від 17.09.2018 року №59, і колеги з РСУ також долучилися до неї.

За цей рік було проведено понад 500 уроків по всій території України, до участі в акції долучилися більше 200 правників, 30 тисяч учнів спробували себе у ролі суддів і стали членами Клубу «Справедливці». Дитячий правовий клуб вже має свою сторінку у соціальній мережі «Фейсбук» та новий символ — веселого, доброго і кмітливого справедливця.

Те, як відбуваються Уроки в школах Києва, раніше висвітлювало «Право ТВ».

Окрім того, вийшла друком книга «Справедливці» (збірка юридичних задач для дорослих та дітей). 

Слід відзначити, що Урок справедливості — інтерактивний та цікавий дітям, він проводиться відповідно до розробленої методики в приміщенні школи або суду.

«Протягом уроку демонструється мультфільм, у якому відбувається спір між Конем і Хом’яком або Слоном і Жирафою, вирішує який Суддя-Черепаха. Над створенням цих анімаційних фільмів працювала ціла команда професіоналів: художники, мультиплікатори, звукорежисери, представники проекту USAID «Нове правосуддя» і, звісно, судді, у тому числі Верховного Суду. Після демонстрації першої частини мультфільму діти діляться на команди в залежності від того, чию позицію вони займають, і починають висловлювати свої аргументи на користь позиції тієї чи іншої сторони. У них є також можливість перейти в іншу команду, якщо «суперники» були переконливішими. Дитячі аргументи бувають дуже цікавими та обґрунтованими. Якщо уроки проводять судді, вони також демонструють атрибути судової влади — мантію та нагрудний знак і розповідають про їх історію. Інші колеги-правники також знайомлять дітей з особливостями юридичних професій. В кінці уроку діти отримують пам’ятні наліпки, книжку із серії «Справедливці» і диплом про участь класу у Всеукраїнській акції.

З нагоди першої річниці Всеукраїнської акції «Урок справедливості» хочеться привітати учасників та подякувати всім справедливим правникам, які, незважаючи на велике навантаження, знаходять час і долучаються до нашої ініціативи, представникам освіти та засобів масової інформації, які завжди нас підтримують!

В найближчих планах — реаліті «Ігри справедливців», віршована «Конституція для всіх: і дорослих, і малих», комп’ютерна гра на конституційну тематику», — пише керівник акції «Урок справедливості», член Правління АРССУ, суддя-спікер Дніпровського районного суду м. Києва Юлія Іваніна.

«Мета у нас єдина — щодня своїми діями підтверджувати віру людей у справедливість та робити усе можливе, щоб наші діти якнайменше зустрічалися з несправедливістю», — підкреслюють автори ініціативи.

 

 

 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді