Нардеп вистрілив у людину: ДБР взялося за справу, яку блокували 2,5 року

15:40, 9 октября 2019
Протягом 2,5 року ГПУ не розслідувала дану справу, а людина, якій вистрілили в ногу, навіть не отримала статус потерпілого.
Нардеп вистрілив у людину: ДБР взялося за справу, яку блокували 2,5 року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після 2,5 року блокування Генеральною прокуратурою України ДБР розслідує події, під час яких народний депутат вистрілив в ногу громадянину України. Про це повідомив під час брифінгу директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

Варто нагадати, що 31 грудня 2016 року на дорозі відбулася конфліктна ситуація між громадянином, який допомагав штовхати автомобіль, та народним депутатом України, що знаходився в іншій машині. В результаті конфлікту народний депутат вистрілив у громадянина, чим спричинив тяжкі тілесні ушкодження.

Директор ДБР розповів, що протягом 2,5 року ГПУ фактично не розслідувала ті події, а людина, якій вистрілили в ногу, навіть не отримала статус потерпілого.

Роман Труба виділив три етапи у розслідуванні подій, які відбулися 31 грудня 2016 року.

Перший етап

З моменту конфлікту, реєстрації провадження — до початку лютого 2017 року. У цей час досудове розслідування здійснювали слідчі Васильківського відділу поліції та прокуратури Київської області. Основна частина доказів, на які спирається ДБР, зібрані у цей період.

Зокрема, було призначено судово-медичні експертизи, за результатами яких встановлено, що народний депутат отримав легкі тілесні ушкодження, а громадянин, в якого він стріляв, — тяжкі тілесні ушкодження.

Другий етап

З лютого 2017 року по вересень 2019 року. У цей час кримінальне провадження модерувала Генеральна прокуратура України на користь народного депутата:

  • по-перше, громадянин, який отримав кульове поранення в ногу, не визнавався потерпілим та не залучався до слідчого експерименту;
  • по-друге, ГПУ виділила окремим провадженням хуліганські дії по відношенню до народного депутата та віддала його Національній поліції України;
  • по-третє, слідчі ГПУ двічі закривали провадження. Вперше — у 2017 році. Тоді Печерський районний суд скасував постанову про закриття у зв’язку з передчасністю та зобов’язав провести слідчі та процесуальні дії. Однак з поновленням досудового розслідування слідчі дії не проводилися.

Вдруге ГПУ закрила провадження в березні цього року — через 20 днів після того, як його передали в ДБР.

Третій етап

З вересня 2019 року по сьогоднішній день, коли досудове розслідування розблоковано, і його здійснюють слідчі ДБР. Наразі народному депутату повідомлено про підозру у вчиненні тяжких тілесних ушкоджень. Обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Роман Труба повідомив, що кваліфікація злочину може бути змінена. Це залежить зокрема від того, чи тримав народний депутат зброю в руках, коли вийшов з машини.

Крім цього, директор ДБР наголосив на важливості притягнення винних до відповідальності, незалежно від їхніх зв’язків та ресурсів.

«Цей кейс добре демонструє, як протягом років можуть працювати ресурси, якщо ти — впливовий народний депутат», — додав Роман Труба.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що народному депутату, який стріляв у громадянина, повідомили про підозру.

Крім того, ми писали, що Роман Труба повідомив деталі смертельної стрілянини в харківському супермаркеті.

Також відомо, що ДБР відкрило провадження через неправдиву декларацію Порошенка.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде