Ринок алкоголю й тютюну уряд планує вивести з тіні, — Дмитро Дубілет

13:20, 30 октября 2019
В уряді запустили проект, в рамках якого спробують знову зробити ринок алкоголю і тютюну «білим».
Ринок алкоголю й тютюну уряд планує вивести з тіні, — Дмитро Дубілет
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 30 жовтня, міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив, що в уряді запустили проект, в рамках якого спробують знову зробити ринки сигарет та алкоголю «білими». Про це заявив в інтерв’ю ЕП.

«Є така проблема, як тіньовий обіг підакцизних товарів, є такий поліграфкомбінат «Україна» — це підприємство випускає акцизні марки. За останні кілька років кількість замовлених марок зменшилася в два рази. Щось мені підказує, що це не пов’язано з тим, що українці стали менше пити або курити», — зауважив Дубілет.

На думку міністра, це пов’язано з тим, що значна частина продукції стала нелегальною. За його словами, є непрямі ознаки, за якими оцінюють реальний ВВП, незалежно від податкових надходжень. Якщо порівняти реальний обіг і той, який відображений у податковій, то ця різниця досягає мільярдів гривень.

Якщо вивести «на світло» хоча б половину тіньового ринку сигарет і алкоголю, то це принесе в бюджет додатково 5-10 млрд грн на рік, зазначає він.

Ще більш важливо те, що українці будуть менше труїтися або навіть вмирати від неякісної продукції, розлитої невідомо де.

За його словами, в уряді запустили проект, в рамках якого різними методами спробують знову зробити ринок алкоголю і тютюну «білим».

Наразі  до 50% алкоголю і 10% сигарет знаходяться в тіні, підкреслює Дубілет.

«По-перше, думаємо оновити акцизну марку, щоб її було складніше підробити. По-друге, нам потрібно налагодити роботу з силовими органами, щоб вони працювали з тими магазинами, які торгують незаконною продукцією», — пояснює міністр.

«Усі ці адреси, імена відомі, просто потрібна політична воля», — зауважив він.

Також Дмитро Дубілет розповів, що обговорюється можливість реалізації концепції track and trace, якою передбачається, що шлях підакцизної продукції можна буде відстежити в електронній формі з моменту виробництва до моменту продажу.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Зеленський вніс до парламенту законопроект щодо виробництва алкоголю.  

Крім того, ми писали, що Верховний Суд скасував заборону на продаж алкоголю в столиці вночі.

Також відомо, що Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє місцевій владі на власний розсуд запроваджувати заборону на нічний продаж алкоголю в магазинах і на заправках. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду