Нацгвардія не має права бути органом розвідки: парламентський законопроект

13:48, 18 января 2020
Згідно із законопроектом про розвідку № 2412-д, який парламент схвалив у першому читанні, Нацгвардія не має права бути органом розвідки.
Нацгвардія не має права бути органом розвідки: парламентський законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна гвардія України заявила, що не стане органом розвідки. Про це йдеться у повідомленні, поширеному прес-службою відомства.

Так, згідно із законопроектом про розвідку № 2412-д, який парламент схвалив у першому читанні, НГУ не має права бути органом розвідки, утім Нацгвардія є суб’єктом розвідувального товариства, а підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин Нацгвардії можуть залучатися до виконання окремих розвідувальних завдань.

«Останніми днями на інформаційних Інтернет-ресурсах з’явилися неправдиві повідомлення Центру протидії корупції про розширення можливостей підрозділів Національної гвардії України у проведенні розвідувальних заходів, які ґрунтуються на поверхневому та не фаховому вивченню законопроекту реєстр. №2412-д», — йдеться  у повідомленні.

Прес-служба підкреслює, що «на сьогодні розвідка є невіддільним елементом ведення бойових дій на сході України, тож надання НГУ цих функцій дозволяє ефективніше застосовувати підрозділи Нацгвардії у зоні операції Об’єднаних сил та зберегти життя особового складу».

«Стосовно версій про можливість свавілля та необмеженого використання НГУ повноважень, які передбачаються для неї законопроектом 2412-д, повідомляємо, що відповідно до частини другої статті 9 законопроекту визначено те, що «підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин Національної гвардії України, що в межах визначених законодавством повноважень здійснюють діяльність із метою розвідувального забезпечення застосування Національної гвардії України», що унеможливлює здійснення будь-яких заходів, які не стосуються виконання завдань, визначених ЗУ «Про Національну гвардію», - зазначили у НГУ.

Крім того, у Нацгвардії запевнили, що цим проектом закону пропонується впровадження здійснення широкого демократичного цивільного контролю та нагляду за суб’єктами розвідувального співтовариства.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Україні відзначали п'яту річницю з дня створення Нацгвардії.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська