Запуск ринку землі в Україні: як це вплине на банківську систему

11:25, 20 января 2020
Відкриття ринку землі стане позитивним фактором для банківської системи.
Запуск ринку землі в Україні: як це вплине на банківську систему
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відкриття ринку землі стане позитивним фактором для банківської системи, адже попит на кредитні ресурси зростатиме. Про це заявив заступник глави Національного банку України Дмитро Сологуб в інтерв'ю Тиждень.ua.

«Ми бачимо можливі ефекти якісно, але кількісне моделювання їх не має сенсу, поки не ухвалений закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Для банків земля — цікавий актив, але не той, який можна забрати як заставу й тримати на балансі. Комерційний банк — це не земельний банк. Тобто він бере депозити й видає кредити. Якщо отримав заставу, то намагається її реалізувати. Крім того, як я розумію, будуть законодавчі обмеження терміну, протягом якого він зможе тримати цю заставу на балансі. Тому якісно ми оцінюємо, що відкриття ринку землі — позитивний фактор для банківської системи, адже зростатиме попит на кредитні ресурси», — зазначив Сологуб.

Він додав, що, зважаючи на високий потенціал сільського господарства в Україні, відкриття ринку землі сприятиме його реалізації.

«Навіть якщо поглянути з мікроекономічного боку: там, де є ринок, — а в нас же є ринок землі, — але викривлений і непрозорий, виникає викривлення цін, що має далекосяжні негативні наслідки»,— зазначив Дмитро Сологуб.

За його словами, потрібно проводити земельну реформу, але важливо робити це правильно, щоб захистити права людей, які мають землю у власності, та не допустити негативних явищ. 

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» розповідала, як проходила підготовка законопроекту про обіг земель до другого читання.

Також народний депутат з політичної партії «Слуга народу» пояснив, чому в законопроекті встановлено норму в 10 тисяч гектарів в одні руки.

Натомість, прихильники та опоненти запровадження ринку землі висловловили думки щодо другого читання законопроекту.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді