Мін’юст удосконалить систему розподілу, направлення та переведення засуджених

13:25, 22 января 2020
Міністерство юстиції планує змінити законодавство та впровадити відповідні реформи.
Мін’юст удосконалить систему розподілу, направлення та переведення засуджених
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстицію знизить рівень повторної злочинності до 10%. Про це заявив заступник міністра юстиції України Олександр Банчук під час обговорення проекту Концепції державної політики по досягненню цілі «12.3 Українці рідше стикаються із злочинами завдяки зменшенню кількості рецидивів (повторних злочинів)» Програми діяльності Кабінету міністрів України.

Цієї мети можна досягти шляхом зміни законодавства та впровадження відповідних реформ. Зокрема, передбачено перезавантаження пенітенціарної системи та системи пробації, ресоціалізація засуджених, створення механізмів захисту потерпілих від протиправних посягань.

За словами Банчука, разом з міжнародними партнерами міністерство активно працює над розширенням переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі. «Йдеться про такі види покарань, як пробаційний нагляд, збільшення підстав для умовно-дострокового звільнення, поширення пробації на осіб, звільнених умовно-достроково, та інші заходи, які повинні бути спрямовані на гуманізацію кримінального законодавства. Наразі ми напрацьовуємо відповідний законопроект разом з нашими колегами із пробації та Департаменту правосуддя», — повідомив О. Банчук.

Наступна ціль стосується покращення умов тримання під вартою засуджених та осіб, які перебувають під вартою. Як повідомив заступник міністра юстиції України Віталій Василик, для цього насамперед потрібно створити передумови для переходу від колективної системи утримання до індивідуальної, що значно полегшить виконання функцій працівниками пенітенціарної системи. «Реалізація поставлених цілей та завдань неможлива без людей, які працюють у цій системі, їхня роль є визначальною», — наголосив заступник міністра.

В. Василик акцентував увагу на необхідності проведення повної інвентаризації всіх установ та обліку всіх засуджених, які там перебувають, а також на нагальності будівництва, ремонту та реконструкції об'єктів установ. Останнє завдання повинно бути виконаним завдяки перерозподілу та економії внутрішніх ресурсів.

«Ми повинні привести умови тримання осіб під вартою у відповідність до стандартів ООН та Ради Європи. Без цього неможливо рухатися далі та бути впевненим, що даний план не залишиться лише декларацією», — додав В. Василик.

Окрему увагу виступаючі звернули на посилення пенітенціарних інспекцій. За словами В. Василика, потрібно створити прозорий та ефективний механізм внутрішніх пенітенціарних інспекцій, при цьому до процесу мають бути залучені й інші правоохоронні органи, аби результат цих інспекцій мав відповідні наслідки у вигляді відкритих кримінальних проваджень.

«Наступне завдання, яке ми поставили перед собою і яке має бути виконано на доручення міністра юстиції найближчим часом, — удосконалення існуючої системи розподілу, направлення та переведення засуджених. Сьогодні цей механізм містить велику корупційну складову. Ми повинні зробити систему розміщення засуджених максимально прозорою та ефективною. У нас вже є напрацювання, і найближчим часом повинні з’явитися правові інституційні механізми та нормативна база, яка врегулює це питання», — підсумував В. Василик.

Одним із завдань Міністерства юстиції, передбаченим Програмою дій уряду, є розбудова ІТ-інфраструктури та створення Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту. За словами Олександра Банчука, реєстр формально вже розпочав роботу — він працює у тестовому режимі на базі пілотних установ. Водночас відбувається доопрацювання реєстру.

«За відсутності реєстру неможливо зрозуміти всю картину того, що відбувається у пенітенціарній системі, і, відповідно, визначити, як потрібно налагоджувати роботу», — підкреслив Олександр Банчук, додавши, що розбудова ІТ-інфраструктури включає також створення механізмів застосування електронного моніторингу під час перебування на пробації. У впровадженні цього механізму Мін’юст розраховує на залучення міжнародних партнерів та міжнародної допомоги.

Віталій Василик підсумував, що наразі головне завдання пенітенціарної системи — ефективне розпорядження ресурсами. У цьому, між іншими, повинні допомогти стимулювання засуджених до участі у праці, цифровізація процесів, проведення обліку матеріальних ресурсів та оптимізація структури.

Серед інших питань, які активно обговорювались під час наради, — забезпечення медичного обслуговування в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, зокрема налагодження тісної співпраці із системою охорони здоров’я, соціальна адаптація осіб, залучення органів державної влади та органів місцевого самоврядування до ресоціалізації та підтримки засуджених, співпраця з Офісом Генерального прокурора та іншими органами виконавчої влади.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст збирається відкрити приватні СІЗО.

Також українські в’язні зможуть подавати онлайн скарги щодо умов тримання.

Зазначимо, за словами міністра юстиції, наразі точно невідомо, скільки ув’язнених перебуває у тюрмах.

Додамо, що очільник Мін'юсту був неприємно враженим умовами в українських СІЗО.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді