Реалізував злочинну схему: екс-директор «Спецтехноекспорту» постане перед судом

21:00, 24 января 2020
Справу вже скеровано до суду.
Реалізував злочинну схему: екс-директор «Спецтехноекспорту» постане перед судом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прокурори САП та детективи НАБУ завершили досудове розслідування та скеровали до суду обвинувальний акт стосовно колишнього директора дочірнього підприємства та ще чотирьох колишніх службовців Державної компанії «Укрспецекспорт» Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства «Спецтехноекспорт», причетних до реалізації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала державному підприємству збитків на суму 55,5 млн гривень. Про це інформує прес-служба САП в Facebook.

У САП зазначили, що директор ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт», із залученням своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства, організував злочинну схему розтрати належних державі в особі державного підприємства «Завод 410 ЦА» коштів та виведення їх закордон на користь іноземної юридичної особи.

«Так, у ході виконання зовнішньоекономічного контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» як розпорядником майна ДП «Завод 410 ЦА» з іншою країною, вищевказана посадова особа, шляхом підписання відповідної угоди, залучила до його супроводження агента (посередника) – компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

Згідно з умовами цієї угоди агент, як комерційний посередник, взяв на себе зобов’язання здійснити від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» заходи (надати послуги) з метою укладення (організації укладення) та подальшого виконання вищевказаного контракту.

За такі послуги, на підставі підписаних зазначеними службовими особами «Спецтехноекспорту» актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку дочірнього підприємства на рахунок іноземного агента протягом 2015 року було перераховано належні ДП «Завод 410 ЦА» державні кошти в сумі 2,2 млн доларів США.

Проте зібрані слідством докази свідчать, що згаданий посередник жодних послуг, пов’язаних з укладенням (організацією укладення) або подальшим виконанням вказаного зовнішньоекономічного контракту, не надавав.

Як наслідок цих протиправних дій службових осіб «Спецтехноекспорту» та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги, державі в особі ДП «Завод 410 ЦА» було спричинено матеріальні збитки на суму еквівалентну 55,5 млн гривень.

Колишнім посадовцям інкриміновано вчинення службового підроблення та умисної, з використанням службового становища за попередньою змовою розтрати майна, що спричинило тяжкі наслідки інтересам держави, тобто вчинення злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

На сьогодні обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що СБУ проводила слідчі дії в приміщеннях Кабінету міністрів, Державної прикордонної служби, Державної фіскальної служби та ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду