Верховний Суд визнав протиправним спеціальний дозвіл на видобування літієвих руд

12:44, 23 апреля 2020
ВС скасував рішення судів попередніх інстанцій щодо права на отримання спецдозволу на видобування літієвих руд.
Верховний Суд визнав протиправним спеціальний дозвіл на видобування літієвих руд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд скасував спецдозвіл на видобування літієвих руд Шевченківського родовища у Донецькій області, який видано одному з приватних товариств. Про це інформує прес-служба Офісу Генерального прокурора.

Встановлено, що спецдозвіл товариство отримало у 2018 році без проведення аукціону через механізм апробації, який, зокрема, передбачає проведення геологічно-економічної переоцінки запасів та ресурсів на підставі наявних геологічних матеріалів. Для цього товариством були використані документи про відкриття родовища, видані ще в радянські часи – 1982-1988 роках.

Прокурор у суді доводив, що ця процедура не може застосовуватися для отримання спецдозволу на видобування літієвих руд.

Незважаючи на доводи Офісу Генерального прокурора про те, що товариство не було надрокористувачем цього родовища, а тому не мало права на отримання спецдозволу в пільговому порядку, суди першої та апеляційної інстанцій відмовили у задоволенні позову прокурора.

Верховний Суд, переглядаючи справу за касаційною скаргою прокурора, підтримав його аргументи, скасував рішення судів попередніх інстанцій та постановив нове рішення, яким задовольнив позов про визнання протиправним і скасування спеціального дозволу на видобування літієвих руд Шевченківського родовища.

У ОГП зазначають, що враховуючи, що з розвитком мобільної електроніки, електромобілів й побутових електростанцій світовий ринок літію стрімко зростає, потенційні вітчизняні та іноземні інвестори готові вкладати чималі кошти у вивчення українських родовищ, які є лідерами за запасами літію в Європі. Прозорі та адекватні механізми отримання спецдозволів на видобування літію на конкурсних засадах, як того вимагає чинне законодавство, сприятимуть значному поповненню бюджету країни.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Офіс Генпрокурора оскаржив бездіяльність Мін’юсту щодо нестворення будинків дитини в установах виконання покарань. n

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду