Денис Малюська прокоментував реакцію ЗМІ на його слова про те, що він готовий брати на роботу «довічників»

09:15, 29 апреля 2020
Міністр юстиції опублікував відео, де він спілкується з «довічниками».
Денис Малюська прокоментував реакцію ЗМІ на його слова про те, що він готовий брати на роботу «довічників»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр юстиції Денис Малюська прокоментував реакцію ЗМІ на його слова про те, що він готовий брати на роботу «довічників», а також опублікував у Facebook відео, де він спілкується з ними.

Міністр зазначив, що докладний аналіз "потребує сотень сторінок, а не посту-пояснення у Фейсбук".

«Про «довічників». У кінці минулого тижня шумно розійшлись окремі цитати щодо «довічників» з мого інтерв’ю для радіо НВ.

Прикро, що більшість коментаторів оригінал не дивилися та грунтували свої судження лише на заголовках публікацій у медіа про те, що «довічники» — найінтелігентніші та що я готовий їх брати на роботу.

Публікації не спростовував і не коментував, оскільки тема вкрай складна і хоч трохи докладний аналіз потребує сотень сторінок, а не посту-пояснення у фб, а я розраховував, що тема традиційно для фб новин пару днів пошумить і все забудуть. Але ні, у багатьох колег відклалось у пам’яті.

Ну а раз так, тоді варто хоч спробувати розставити крапки над «і», тому тезово:

  1. У березні минулого року у справі «Петухов проти України (№2)» ЄСПЛ констатував, що неможливість скоротити довічне позбавлення волі в Україні є порушенням ст.3 Конвенції. Хочемо ми чи ні, але грамотна і обережна реформа довічного позбавлення волі потрібна якщо ми продовжуємо вважати себе частиною європейської спільноти.
  2. Масовий випуск «довічників» неприйнятний. Потрібно аналізувати ризики та поведінку кожного з них. Безпека громадян – головний наш пріоритет.
  3. Чимало «довічників» продовжують залишатися вкрай небезпечними і після десятків років позбавлення волі. Проте (на моє суб’єктивне враження) не усі. Деякі виглядають як цілком ресоціалізовані особи. Їх звільнення потенційно можливе і доцільне після ретельного аналізу психологом (про що і казав під час інтерв’ю).
  4. Чимало «довічників» вчинили свої страшні злочини у віці близько 20 років. Наукою встановлено, що якщо мозок жінки у цьому віці вже більш-менш сформований, то чоловічий закінчує формування лише у діапазоні 21-25 років (думаю, що жінки і без науки інтуїтивно це розуміють). По суті повноцінне чоловіче «кримінальне повноліття» настає не з 18 років, а значно пізніше. Це не виправдовує вчинені вбивства, однак не може не братися до уваги під час визначення долі «довічників», які вчинили злочин у молоді роки та після цього провели у в’язниці більше двадцяти років.

Ну і особисті враження. Я об’їздив багато тюрем та спілкувався з багатьма «довічниками». І деякі з них дійсно виглядають набагато менш небезпечними, аніж багато злочинців, засуджених до строкових термінів позбавлення волі. Особливо наркозалежних, які вийдуть на волю і за нову дозу здатні зробити будь-що. Усю свою юридичну кар’єру я працюю з людьми (у тому числі і у якості захисника у кримінальних провадженнях) і трохи у людях розбираюсь.

Також розумію, що тема «довічників» - прекрасний привід загубити кар’єру будь-якого політика і я тут не виняток. Достатньо згадати невинних жертв, покричати про те, що вбивці мають сидіти в тюрмі, – і дискусія закінчена.

Ну і біс з ним, я прийшов у політику не за популізмом. І усвідомлюю, що у публічній дискусії поки що програю. Але замовчувати проблему з огляду на політичну доцільність не хочу.

Ну і про потерпілих ми пам’ятаємо і робимо максимум, щоб полегшити їх життя. На жаль, мало з моїх розмов з довічниками записані на відео і тут викладаю лише частину спілкування з ними, та й то лише на вузьку юридичну тематику», — написав Малюська.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін'юст планує ліквідувати обмеження волі як вид покарання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва