Нацкомісія з цінних паперів оцінює проект B2B Jewelry як шахрайство

13:30, 8 мая 2020
Даний проект пропонує громадянам придбання ювелірних виробів та подарункових сертифікатів, за яким нараховуються надвисокі відсотки інвестиційного прибутку.
Нацкомісія з цінних паперів оцінює проект B2B Jewelry як шахрайство
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звернулася до правоохоронців через можливе шахрайство проекту B2B Jewelery. Про це повідомляє сайт регулятора.

В рамках моніторингу сумнівних фінансових проектів (скам-проекти), які обіцяють українцям швидкий і гарантований дохід, НКЦПФР попереджає споживачів фінансових послуг щодо інвестування у проект B2B Jewelery, який має ознаки сумнівного і може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів.

Даний проект пропонує громадянам придбання ювелірних виробів та подарункових сертифікатів, за яким нараховуються надвисокі відсотки інвестиційного прибутку. При цьому на подарунковому сертифікаті відсутні будь-які реквізити особи, що її видала. Безпосередньо B2B Jewelery не є назвою конкретної юридичної особи, отже відсутні чітко визначені відповідальні особи по зобов’язаннях за залученими коштами від громадян України.

«Крім того, майже всі транзакції в магазинах B2B Jewelery здійснюються у готівковій формі, що не дозволяє встановити зв'язки з реальними бенефіціарами проекту. НКЦПФР бачить в діях проекту B2B Jewelery грубе порушення вимог чинного законодавства України», — йдеться в повідомленні.

Подарункові сертифікати B2B Jewelry мають ознаки боргових цінних паперів, оскільки  посвідчують внесення їх першими власниками коштів, визначають відносини позики між власником такого сертифікату та його емітентом в особі B2B Jewelry, та можуть слугувати підтвердженням зобов’язання емітента повернути власникові сертифікату його номінальну вартість у передбачений сертифікатом строк та виплатити заздалегідь визначений у ньому інвестиційний дохід.

Після запровадження на території України карантинних обмежень, згідно з інформацією із загальнодоступних джерел, проект B2B Jewelry зупинив виплати по реалізованих подарункових сертифікатах та почав пропонувати інвестувати кошти у цифрові активи – «токени B2BT», які на думку НКЦПФР несуть ті самі загрози втрати коштів інвесторами, що й сумнівні подарункові сертифікати проекту.

НКЦПФР вже повідомила правоохоронні органи щодо порушень законодавства з боку проекту B2B Jewelry та його соціальної небезпеки.

Комісія наголошує, що через відсутність інформації щодо осіб, відповідальних за виконання зобов’язань, взятих на себе проектом B2B Jewelry перед інвесторами за вищезазначеними сертифікатами, таке інвестування створює значні ризики втрати інвестованих коштів для інвесторів. У зв’язку з відсутністю ідентифікації та відповідних повноважень щодо встановлення такої ідентифікації, НКЦПФР не може здійснити адміністративні заходи належного реагування щодо B2B Jewelry.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст звернувся до держреєстраторів щодо нових правил фінмоніторингу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України