КСУ розпочав розгляд справи щодо Закону про місцеві вибори

16:08, 17 июня 2020
Заявник оспорює положення частин другої, третьої статті 3 Закону України «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 року № 595–VІІІ.
КСУ розпочав розгляд справи щодо Закону про місцеві вибори
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На пленарному засіданні Другого сенату Конституційного Суду України 17 червня розглядалася справа за конституційною скаргою Позднякова Сергія Вікторовича у формі письмового провадження, передає прес-служба КСУ.

Заявник оспорює положення частин другої, третьої статті 3 Закону України «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 року № 595–VІІІ зі змінами (далі – Закон № 595), частини другої статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» від 22 лютого 2007 року № 698–V зі змінами (далі – Закон № 698) на відповідність їх Конституції України.

Зазначеними положеннями Закону № 595 встановлено, що документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на відповідній території визначається його зареєстрованим місцем проживання.

Згідно з частиною другою статті 8 Закону № 698 виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

Як зазначила суддя-доповідач у справі Галина Юровська, на думку автора клопотання, оспорювані положення зазначених законів не відповідають низці норм Конституції України, оскільки звужується зміст і обсяг «конституційного виборчого права» громадян, що призводить до дискримінації за ознакою місця проживання.

Суддя-доповідач повідомила, що з метою забезпечення повного і об’єктивного розгляду справи направлено запити до Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також до низки закладів вищої освіти, наукових установ та членів Науково-консультативної ради Конституційного Суду України з проханням висловити позиції з питань, порушених у конституційній скарзі.

На пленарному засіданні був присутній суб’єкт права на конституційну скаргу Сергій Поздняков.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про Рішення КСУ  щодо статті 375 ККУ.

Зокрема, ми писали про наслідки для досудового розслідування ДБР

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді