Доступна іпотека в Україні під загрозою через новий законопроект: Нацбанк

18:03, 15 июля 2020
Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав проект закону про продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами.
Доступна іпотека в Україні під загрозою через новий законопроект: Нацбанк
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект про мораторій на стягнення майна громадян, наданого як застава для кредитів в іноземній валюті, може стати перешкодою для відновлення доступної іпотеки в Україні. Відповідний проект закону № 3640 підтримав парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, повідомляє прес-центр Національного банку. 

Як пояснили в НБУ, у разі прийняття законопроекту банки не будуть відновлювати іпотечне кредитування через продовження дії мораторію на стягнення майна за валютними кредитами.

«Депутат запропонував продовжити дію мораторію на стягнення майна за валютними кредитами. Мораторій був введений безстроково у 2014 році. І на те були об’єктивні причини. В країні почалася війна та економічна криза. Через знецінення гривні громадяни не могли продовжувати платити за валютними іпотечними кредитами. Тому банкам заборонили стягувати заставне майно: квартири та будинки.

Однак за шість років дії мораторію частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити. Для чого платити, якщо немає важелю впливу?! Весь тягар взяли на себе банки, а відповідно – їхні вкладники та власники. Адже банки змушені були сформувати додаткові резерви. Безумовно, це негативно вплинуло на бажання банків далі кредитувати купівлю житла.

У 2019 році це питання вдалося врегулювати. У жовтні запрацював новий кодекс про банкрутство. Кодекс передбачав реальний механізм реструктуризації боргу іпотечних позичальників. Були запропоновані прийнятні умови і для банків, і для громадян. Водночас сам механізм реструктуризації запрацює в повному обсязі лише, якщо буде скасований мораторій.

Але замість того, щоб скасувати мораторій, зараз нам пропонують його продовжити до 2022 року. Це означає, що проблемні борги валютних позичальників так і не будуть врегульовані. А це 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Це означає, що банки не будуть зацікавлені видавати нові іпотечні кредити. Сьогодні у своєму зверненні банківська та бізнесова асоціації вказали, що продовження мораторію унеможливить запуск доступної іпотеки для населення під 10% річних.

Ми регулярно запитуємо у банків: "Чому ви не кредитуєте іпотеку?" Знаєте, що вони нам відповідають? Основна відповідь – це мораторій на стягнення майна за валютними кредитами.

Отже, шановні громадяни та клієнти банків. Якщо цей закон все ж ухвалять, то не дивуйтеся, що банки вам відмовлятимуть у видачі іпотечного кредиту.

Закликаємо народних депутатів не ухвалювати цей шкідливий законопроект і не позбавляти громадян мрій про доступну іпотеку», — сказано у повідомленні Нацбанку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що зареєструвати місце проживання у іпотечній нерухомості стане складніше – потрібен буде дозвіл іпотекодержателя. 

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський анонсував запуск іпотеки зі ставкою 10%

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду