Вибухи у Києві: прокуратура повідомила подробиці

13:09, 29 июля 2020
У ОГП зазначили, що повідомлено про підозру двом особам.
Вибухи у Києві: прокуратура повідомила подробиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За процесуального керівництва прокуратури м. Києва затримано та повідомлено про підозру у вчиненні терористичних актів на території Києва шляхом застосування саморобних вибухових пристроїв (ч. 2 ст. 258, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 258 КК України). Про це повідомили під час спільного брифінгу прокурор м. Києва Олег Кіпер та начальник ГУ Нацполіції в м. Києві Андрій Крищенко, передає офіційний сайт ОГП.

За даними слідства, упродовж липня 2020 року у столиці сталася низка вибухів невстановлених пристроїв у громадських місцях, а також були виявлені небезпечні предмети, схожі на саморобні вибухові пристрої. Зокрема, увечері 17 липня у Шевченківському районі столиці біля станції метро «Шулявська» у сміттєвій урні вибухнув невідомий пристрій, уламки якого поранили трьох людей. 20 липня працівники сміттєпереробного підприємства на території Дарницького району виявили у пакеті саморобний вибуховий пристрій. 21 липня до поліції надійшло анонімне повідомлення про те, що біля станції метро «Мінська» між двома автомобілями знаходиться саморобний вибуховий пристрій, вибухотехніки знайшли його та знешкодили. Крім того, зранку 27 липня у під’їзді будинку по вул. Нижній Вал біля сміттєпроводу здетонував ще один саморобний вибуховий пристрій, у результаті чого пошкоджено вікна на сходових майданчиках двох поверхів.

У двох випадках на місці події були знайдені записки від невідомих осіб з погрозами вибухів та вимогами перерахувати на електронний гаманець 50 біткоїнів, що у грошовому еквіваленті становить суму близько 500 тис. доларів США. Крім того, з’ясувалося, що саморобні вибухові пристрої мають подібний механізм, а до їх виготовлення можуть бути причетні одні й ті самі особи.

У ході спецоперації правоохоронцями затримано двоє мешканців Києва, один з яких раніше був засуджений за замах на вбивство, поєднаний із застосуванням саморобного вибухового пристрою.

Під час обшуків у затриманих вилучили предмети та речовини, які можуть використовуватися для виготовлення вибухівки, пристрої для роботи з платами та радіокерування, десятки мобільних телефонів та стартових пакетів, інструкції для виготовлення вибухової речовини та інші речові докази.

Наразі до суду скеровано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Продовжуються спільні заходи для розкриття обставин цих злочинів та встановлення інших осіб, які можуть бути причетними до їх вчинення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що затримані підозрюються у вчиненні вибухів на станції метро «Шулявська» та у житловому будинку на столичному Подолі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді