У київському метро знайшли невідомі науці бактерії

13:13, 20 сентября 2020
На станції метро «Контрактова площа» раніше знайшли геном чумної палички.
У київському метро знайшли невідомі науці бактерії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проєкт MetaSUB (Metagenomics and Metadesign of Subways and Urban Biomes) проаналізував стан київської підземки. Виявилося, що від 10% до 80% геномів у зразках зі столичного метро є невідомими науці, повідомляє «Громадське».

За допомогою технологій секвенування (тобто читання послідовностей ДНК та РНК) експерти визначають генетичний матеріал, який потрапив до зразка. Слідом дослідники знаходять фрагменти «генетичного тексту», які доповнюють один одного, складають їх і порівнюють отримані геноми з тими, що є в базах даних. Ті алгоритми, які використовувала група Крістофера Мейсона, доктора із Корнельского університету, склали зокрема з фрагментів «генетичного тексту» збудника сибірки та збудника чуми — бактерії Yersinia pestis.

Водночас, в Україні проєкт MetaSUB працює з 2017 року й поки обмежується Києвом. За словами координаторки Аліни Фролової з Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ, проєкт фактично тримається на волонтерах.

Так, у дослідженні було виявлено, що від 10% до 80% геномів у зразках зі столичного метро — це мікроорганізми, які не вдається ідентифікувати за базами даних. Тобто це щось невідоме науці. З відомих науці бактерій у метро приблизно 80% — це мікроорганізми, які живуть на шкірі людини чи в її дихальних шляхах і зазвичай не викликають хвороб. До речі, на станції метро «Контрактова площа» раніше знайшли геном чумної палички — як і в наземному транспорті Нової Зеландії та Нігерії.

Крім того, ви можете переглянути карту мікробів у всьому світі, створену за результатами проєкту MetaSUB.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у столичному метро зазвучала класична музика, на ескалаторах лунають хіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України