НАЗК пояснило, чому важливо вносити достовірні дані в декларації

15:57, 9 ноября 2020
У національному агентстві зазначили, що доброчесність має зменшувати ризики корупції, підвищувати прозорість та підзвітність держслужби.
НАЗК пояснило, чому важливо вносити достовірні дані в декларації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції нагадало, що основою антикорупції та невід’ємною частиною культури державної служби є принцип доброчесності. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«НАЗК продовжує працювати для підвищення стандартів доброчесності в Україні та нагадує про необхідність її дотримання.

Суть принципу доброчесності полягає в тому, аби дії державного службовця були спрямовані на захист публічних інтересів, а здійснення наданих йому повноважень має превалювати над приватними інтересами.

Доброчесність має зменшувати ризики корупції, підвищувати прозорість та підзвітність держслужби, а ще створювати умови для належного урядування на засадах демократії та верховенства права.

Конституційний Суд України 27 жовтня 2020 року визнав неконституційними окремі норми Закону України «Про запобігання корупції». Попри це, норми щодо подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, діють повною мірою.

Результати перевірок, проведених НАЗК доводять, що більшість державних службовців — доброчесні. Тож, навіть попри те, що повні перевірки наразі не здійснюються, ми закликаємо посадовців продовжувати слідувати принципам доброчесності та вказувати лише достовірні відомості при заповненні електронних декларацій.

Через рішення Конституційного Суду України від 27.10.2020 № 13-р/2020 робота НАЗК лишається заблокованою. НАЗК позбавлено можливості проводити повні перевірки декларацій, складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, здійснювати перевірки організації роботи із запобігання корупції в державних установах тощо.

Попри це, ми віримо, що законодавці знайдуть правові шляхи врегулювання цієї ситуації. Саме тому продовжуємо працювати над ініціативами, які допоможуть підвищити ефективність запобігання та протидії корупції в Україні після відновлення повноцінного функціонала НАЗК», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК запропонувало Зеленському та суддям брати хабарі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси