З’явилась нова шахрайська схема з використанням даних приватних виконавців

14:59, 13 ноября 2020
Розкрили всі деталі шахрайської схеми.
З’явилась нова шахрайська схема з використанням даних приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Асоціація приватних виконавців України повідомила, що декілька членів АПВУ стали жертвами шахраїв, які намагались отримати неправомірну вигоду за підробленими документами цих приватних виконавців. Інформація з’явилась у пресслужбі АПВУ.

Шахрайська схема виглядає наступним чином.

— Зловмисники відкривають у державному банку рахунок для обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів, використовуючи підроблені паспорт та посвідчення приватного виконавця та його реєстраційний номер облікової картки платника податків.

— Від імені приватного виконавця до банківських установ надсилаються платіжні вимоги з фальшивим підписом та печаткою щодо примусового списання коштів з рахунків підприємств.

— Банки реагують відповідно до чинного законодавства і списують кошти з рахунків підприємств, щодо яких навіть не відкрито жодного виконавчого провадження, переводячи їх на відповідний фіктивний депозитний рахунок начебто приватного виконавця. Зокрема, під час останнього інциденту на фіктивний рахунок у ПАТ АБ «Укргазбанк» було примусово списано близько 10 млн грн з різних підприємств (на щастя, зловмисники не встигли перевести в готівку зазначені кошти з фіктивного депозитного рахунку).

АПВУ вважає подібні випадки неприпустимими та такими, що вкрай негативно впливають на авторитет та довіру до молодої юридичної професії, а також до всієї системи виконання судових рішень в Україні.

Тому Асоціація офіційно звернулась до заступника Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрія Гайченка та заступника голови Національного банку України Олексія Шабана з проханням вжити необхідних заходів для убезпечення приватних виконавців від подібних зловмисних дій шахраїв.

«Пропонуємо розглянути можливість заміни нинішніх посвідчень приватних виконавців, які мають нульовий ступінь захисту від підробки, на посвідчення з певним рівнем захисту (наприклад, пластикові). Крім того, пропонуємо розглянути доцільність внесення до відомостей у Єдиному реєстрі приватних виконавців України інформацію щодо рахунку для обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів по кожному приватному виконавцю – щоб працівники банківських установ за необхідності мали можливість самостійно перевірити достовірність рахунку конкретного приватного виконавця», - сказано в зверненні АПВУ до Андрія Гайченка.

«Просимо розглянути можливість застосування державними банками додаткової верифікації особи приватного виконавця при відкритті рахунків для обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів, як рахунків спеціального режиму використання (наприклад, верифікація за допомогою надсилання банком СМС-повідомлення на номер мобільного телефону приватного виконавця, вказаний в Єдиному реєстрі приватних виконавців України), а також врахувати це при подальшому виокремленні рахунків приватних виконавців у окрему групу класифікатора банківських рахунків», - запропонувала АПВУ в зверненні до Олексія Шабана.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що приватні виконавці пропонують змінити формат розгляду дисциплінарних справ.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду