Трощили все на своєму шляху: суд призначив покарання зухвалим підліткам у Хмільнику

19:37, 20 ноября 2020
Хлопці в стані алкогольного сп’яніння завдали шкоди КП «Хмільниккомунсервіс» на суму понад 6,5 тисяч гривень.
Трощили все на своєму шляху: суд призначив покарання зухвалим підліткам у Хмільнику
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно Хмільницький міськрайонний суд виніс рішення у справі трьох молодих хлопців, які весною цього року в стані алкогольного сп’яніння завдали шкоди КП «Хмільниккомунсервіс» на суму понад 6,5 тисяч гривень. Такі дії кваліфікуються за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинені групою осіб). Про це інформує пресслужба Хмільницького міськрайонного суду.

«Юнаки розпивали пиво на території ринку. Далі вирішили піти у один із супермаркетів міста, а на своєму шляху зумисно перекидали смітники та лавки, били та перевертали альтанки у парку імені Тараса Шевченка, пробували зламати шлагбаум, пошкодили декоративну карету… Працівники поліції припинили такі дії. Далі було слідство та слухання справи у суді. 

У кожного з підсудних був свій адвокат, а у неповнолітніх – їхні  законні представники (матері).

Матері неповнолітніх розповіли, що їхні сини порушили закон вперше, а адвокат 18-річного підозрюваного наголошував, що хлопець – сирота, виховувався бабусею, тому його дії пояснював браком батьківського виховання.  

Справа заслуговує на розголос не лише через фактаж злочину, але й через бажання кожного з юнаків виправити скоєне та рішення суду.

У ході судових засідань стороною обвинувачення двом неповнолітнім та їх законним представникам було запропоновано взяти участь у пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Суть цієї програми – дати дитині другий шанс та запобігти вчиненню нею подальших порушень закону. Проект реалізується на базі системи надання безоплатної правової допомоги і кожен з неповнолітніх підходив під умови програми – вперше скоїв злочин невеликої або середньої тяжкості, визнавав факт скоєння злочину, дав згоду на участь у програмі та потерпіла сторона була не проти такої участі.

Перший з учасників проекту старанно виконував усі умови проекту: його мама відшкодувала усю суму за пошкоджене майно, хлопець відвідував співбесіди у місцевому Бюро безкоштовної  правової допомоги, виконував суспільно-корисну роботу протягом 3 днів, щиро каявся, вибачився перед потерпілою стороною та підписав з комунальним підприємством «Хмільниккомунсервіс» угоду про примирення. Прокурор у судовому засіданні заявила клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності хлопця, усі сторони справи не заперечували проти такого клопотання. Суд, дослідивши усі докази, звільнив від кримінальної відповідальності цього юнака, на підставі статті 48 Кримінального кодексу України у зв’язку (особу, яка вперше вчинила злочин, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що під час розслідування або розгляду справи в суді внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною).
Інший юнак, попри належне повідомлення і успішний відбір до програми відновлення, не приходив на зустрічі ні в Бюро безоплатної правової допомоги, ні в місцевий орган пробації, суспільно-корисні роботи не виконував, хоча свою вину повністю визнав і щиро каявся.

Його Хмільницький міськрайонний суд визнав винним у вчиненні хуліганства групою осіб та призначив покарання у вигляді 2 років обмеження волі. Поклав на нього обов’язки періодично з’являтись для реєстрації до місцевого органу з питань  пробації про зміну місця навчання, проживання та роботи. Якщо протягом одного року обвинувачений не скоїть новий злочин та виконає обов’язки, покладені на нього судом, то від відбування покарання його буде звільнено.

Третього обвинуваченого суд визнав винним у вчиненні хуліганства групою осіб та призначив йому покарання у вигляді двох років обмеження волі. Якщо протягом 1 року хлопець буде відвідувати орган пробації, не скоїть новий злочин та повідомлятиме про зміну місця навчання, проживання та роботи, то буде звільнений від покарання.

Юнаки зазначили у судовому засіданні, що ніколи більше не будуть такого робити, а рішення суду стане уроком на все їхнє подальше життя», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Харківській області суд покарав п’ятьох чоловіків за домашнє насильство.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду