У Мін'юсті розповіли про безкоштовну правову допомогу для людей з обмеженими можливостями

19:50, 3 декабря 2020
Серед громадян, які звернулися цього року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, понад 14% людей - це особи з інвалідністю.
У Мін'юсті розповіли про безкоштовну правову допомогу для людей з обмеженими можливостями
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Отримати безоплатну правову допомогу (далі - БПД) люди з інвалідністю можуть, звернувшись до одного з понад ніж 500 місцевих центрів або бюро правової допомоги.  Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції. Для зручності відвідувачів на візках у центрах та бюро облаштовані пандуси. Також правові консультації можуть надаватись за допомогою електронних засобів зв’язку.

«З 1 січня до 30 листопада цього року безоплатну вторинну правову допомогу отримали понад 7,3 тис. людей з інвалідністю. Наша діяльність спрямована на спрощення доступу до правової допомоги для осіб з інвалідністю та надання правових послуг цим людям у максимально зручний для них спосіб», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Найчастіше громадяни звертаються з приводу вирішення різного роду спорів у сфері сімейного, цивільного, адміністративного права та цивільного процесу.

На території України працює мережа дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, здійснюються виїзди мобільних консультаційних пунктів. Такі віддалені точки доступу до БПД функціонують також у територіальних центрах соціального обслуговування населення, закладах охорони здоров’я, будинках-інтернатах, геріатричних пансіонатах, громадських та волонтерських організаціях, які опікуються питаннями захисту прав осіб з інвалідністю тощо.

Система безоплатної правової допомоги разом з партнерськими організаціями реалізує різні пілотні проєкти, спрямовані, зокрема, на спрощення доступу людей з інвалідністю до правової допомоги, в тому числі із використанням сучасних інформаційних технологій.

Робота з клієнтами з інвалідністю має певну специфіку. Головне, як стверджують фахівці системи БПД, уникати стереотипів та упередженого ставлення до них.

Фахівці системи БПД кажуть, що для комунікації з клієнтами з порушеннями слуху або зору потрібні одні навички, а для роботи з людьми з порушеннями опорно-рухового апарату або ДЦП – інші. Тобто потрібні відповідні навички спілкування та встановлення контакту, знання етики та психології комунікації, адже переважно це розгублені люди, зневірені у державних установах, для яких система БПД – остання надія.

Довідка. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Документи для подання:

-      паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;

-      пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;

-      довідка про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії за останній місяць, що передує даті звернення.

Перелік документів не є вичерпним. Особа, яка бажає отримати БВПД, має право подати будь-який інший документ, який підтверджує її належність до суб’єкта права на БВПД.

Раніше ВС роз’яснив, хто має право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду