Стало відомо, коли Оксану Маркарову призначать послом України в США

18:43, 18 января 2021
Указ буде підписано після інавгурації новообраного президента США Джо Байдена.
Стало відомо, коли Оксану Маркарову призначать послом України в США
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидатуру Оксани Маркарової було погоджено, після цього було направлено ноту на отримання агреману, тобто згоди США на прийняття цієї кандидатури як посла України. Про це розповів заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква в інтерв'ю ТСН.ua.

«В Україні, де, відповідно за Конституцією, зовнішньою політикою керує президент, жодна ідея не може бути реалізована без погодження з президентом. Механізм дуже простий. Перед тим як подавати відповідну кандидатуру від України на отримання агреману в тій чи іншій столиці, безумовно, така кандидатура погоджується з президентом України. Це офіційний порядок, так відбувається з будь-яким послом чи в США, чи в будь-якій іншій країні. Тому, безумовно, така кандидатура була погоджена президентом України. Після цього було направлено ноту на отримання агреману від Вашингтону. Тобто згоди США на прийняття цієї кандидатури, як посла України. Такий агреман отримано, про що вже також йшлося у пресі. Хоча, як правило, такі речі не озвучуються», - зазначив він. 

За словами Жовкви, останнім етапом є видання указу президента України про призначення послом України конкретної людини. Такий указ найближчим часом з’явиться.

«Думаю, що це, логічно, буде вже після проведення інавгурації. І після цього через певний час посол України прибуває, в даному випадку, до Вашингтона. Спочатку він вручає копії вірчих грамот у Держдепі, ну а потім - вручення оригіналів вірчих грамот президенту США. Дуже проста процедура. Вона не відрізняється від країни до країни», - зазначив він.

Крім того, за словами Жовкви, посол Володимир Єльченко, який зараз є послом України в США, буде відкликаний до Києва і займеться подальшою дипломатичною діяльністю. 

«Можливо, в іншій країні. Можливо, в центральному апараті. Це вже буде рішення міністра. Але, немає сумнівів у тому, що він фахівець. Жодних конспірологічних теорій у цьому немає», - резюмував він.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, хто представить Україну на інавгурації Джо Байдена.

Додамо, якими будуть перші укази Джо Байдена на посаді глави США.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде