Яка ситуація з матдопомогою військовослужбовцям на 2021 рік

16:00, 21 марта 2021
Повну допомогу платитимуть лише тоді, якщо захворювання і травми пов'язані з виконанням завдань в районі проведення ООС.
Яка ситуація з матдопомогою військовослужбовцям на 2021 рік
Джерело фото: АР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Більшість військових можуть розраховувати лише на 500-1500 грн. Крім того, тепер навіть у разі важкої хвороби повну матдопомогу платитимуть не всім. Водночас додали нову підставу – смерть самого військового. Про це повідомляє Ukraine Military Pages.

«Не зрозуміло, як померлий військовослужбовець отримає 10-20 тис. грн матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Адже згідно з пунктом 9 розділу XXIV наказу Міноборони № 260-2018 р. виплата матеріальної допомоги здійснюється за особистим рапортом військовослужбовця на підставі наказу командира», - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, що розмір допомоги відчутно (до 20 разів) зменшили ще у 2020 році – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 000 грн), то на 2020 рік розмір допомоги прирівняли до одного окладу за званням (530-1500 грн).

На цей рік розміри і порядок виплати допомоги встановлено наказом Міноборони від 12.03.2021 № 59 «Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2021 рік».

Матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі місячного грошового забезпечення військові зможуть отримати виключно за наявності таких підстав:

  • смерть військовослужбовця та/або його дружини (чоловіка), дітей, батьків;
  • порушення стану здоров'я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова ВЛК), а саме:
    • онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та (або) хіміотерапія);
    • захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит В,С;
    • безперервне перебування на реабілітації або у відпустці для лікування у зв'язку із хворобою (сумарно більше 30 днів поспіль) внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів, які пов'язані з виконанням завдань в районі проведення операції Об'єднаних сил.

Як бачимо, тепер у разі тривалого лікування повну допомогу платитимуть лише, якщо захворювання і травми пов'язані з виконанням завдань в районі проведення ООС.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, яку пенсію отримуватимь працюючі пенсіонери.

А також про ми повідомляли: виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям: позиція КАС ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України