Підробка ковід-довідок: під статтю підпадають і продавці, і замовники

15:55, 1 апреля 2021
Правопорушниками є не тільки ті, хто виготовляє та продає такі підроблені довідки та сертифікати, але й замовники цих документів.
Підробка ковід-довідок: під статтю підпадають і продавці, і замовники
Джерело фото: УП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Нацполіції Ігор Клименко заявив, що порушниками є не тільки ті особи, які виготовляють та продають підроблені медичні довідки про відсутність COVID-19, а й ті, хто їх замовляє. Про це він зазначив у своїй колонці для «Української правди».

«Правопорушниками є не тільки ті, хто виготовляє та продає такі підроблені довідки та сертифікати, але й замовники цих документів. Дії обох сторін схеми підпадають під статтю 358 Кримінального кодексу України – «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів», - уточнив Клименко.

Так, законодавством наразі передбачено покарання за виготовлення, збут таких документів від штрафу, який може сягати 17 тис. грн, і до 5 років позбавлення волі.

Якщо ж громадянин використовує підроблені довідки чи сертифікати, то санкція передбачає покарання від штрафу в розмірі до 850 гривень і до обмеження волі на строк до 2 років.

«А в разі кваліфікації дій зловмисників як шахрайство (наприклад, якщо клієнт замовив та оплатив документ через інтернет-ресурс, а свого товару так і не отримав), то відповідальність за ці дії передбачена статтею 190 Кримінального кодексу України. Передбачене покарання – від 34 тис. грн штрафу до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна», — додав Клименко.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Кривому Розі продавали підроблені ковід-довідки для виїзду за кордон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва