Вбивства заради квартир: на Харківщині банді повідомлено про підозру

20:45, 22 апреля 2021
У якості жертв обирались наркозалежні громадяни та особи похилого віку.
Вбивства заради квартир: на Харківщині банді повідомлено про підозру
Джерело фото: Харківська обласна прокуратура
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На Харківщині 8 членам злочинної організації повідомлено про підозру у вбивстві громадян для заволодіння їхніми квартирами. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури 8 особам повідомлено про підозру за фактами створення і участі в злочинній організації, умисного вбивства, шахрайства та підроблення документів.

За даними слідства, на початку 2019 року харків’янин разом зі своєю знайомою створили злочинну організацію для шахрайського заволодіння нерухомим майном та подальшого умисного вбивства його власників. У якості жертв обирались наркозалежні громадяни та особи похилого віку. Для махінацій із майном використовувалися підроблені довіреності, згідно з якими потерпілі нібито надавали право розпоряджатися майном членам злочинної організації, або ж підозрювані отримували таке право за підробленими паспортами потерпілих громадян.

Так, у квітні 2020 року на підставі підробленої довіреності між організаторкою групи та іншим її членом укладено договір купівлі-продажу квартири, яка у подальшому була перепродана третій особі. При цьому, щоб звільнити квартиру, члени організованої групи перевезли її власницю у заздалегідь підготовлене місце утримання – іншу квартиру. Потерпіла підняла галас і привернула до себе увагу сусідів. Після цього учасники злочинної організації відвезли жінку до будинку за містом, деякий час робили їй ін’єкції невстановленим на цей час препаратом, а потім задушили дротом.

Крім того, члени організованої групи аналогічним чином заволоділи іншою квартирою, а власника помешкання вбили шляхом отруєння. Також задокументовано 3 факти замаху на заволодіння іншими квартирами, розташованими в Харкові.

Правоохоронці затримали двох організаторів злочинної організації та її 6 активних членів в порядку ст. 208 КПК України. Їм інкримінується вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 2 ст. 255, п. п. 3, 4, 6, 9, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 28, п. п. 3, 4, 6, 9, 12, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 190, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 15, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 190, ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 190 КК України.

У ході проведених обшуків виявлено паспорти власників квартир, документи, які посвідчують право власності на житло, а також виявлено жінку похилого віку, яку члени злочинної організації заздалегідь вивезли до іншого приміщення для подальшого утримання та, імовірно, вбивства.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Слідчі дії тривають, встановлюються інші члени злочинної організації, в тому числі в державних та правоохоронних органах, та їх причетність до вчинення аналогічних злочинів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Львові житомирянин пошматував 19-річну студентку з Дніпра.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси