Артем Ситник відзвітував комітету Ради: говорив про справу Приватбанку та рішення ВАКС

11:20, 8 сентября 2021
Комітет з питань антикорупційної політики заслухав звіт про діяльність Національного антикорупційного бюро України.
Артем Ситник відзвітував комітету Ради: говорив про справу Приватбанку та рішення ВАКС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 7 вересня, Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні заслухав звіт про діяльність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) протягом першого півріччя 2021 року, передає офіційний сайт парламенту.

Як повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, робота тривала у штатному режимі, незважаючи на відсутність з серпня 2020 року керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Зокрема, за його словами, «суттєво просунулось розслідування у одній із найбільш проблемних для України справ, справі, яка стосується колишнього топ-менеджменту і колишніх бенефіціарів Приватбанку. З’явились перші підозрювані по цій справі. Оголошені підозри».

«Економічний ефект від діяльності НАБУ у звітному періоді перевищує 1,8 мільярдів гривень», - повідомив Артем Ситник і навів ряд інших показників, що характеризують діяльність органу.

Зокрема, у першому півріччі 2021 року було висунуто 42 повідомлення про підозру у вчиненні злочину, 25 справ скеровано до суду.

Директор НАБУ нагадав, що вироки виносить суд і, загалом, за два роки роботи САП до реальних строків ув’язнення за корупцію було засуджено 26 осіб, серед яких судді, працівники Генеральної прокуратури, очільники державних підприємств. За вироками суду конфісковано майна і коштів на 9,5 мільйонів гривень.

Артем Ситник підкреслив, що це тільки початок, оскільки наразі заарештовано дуже багато майна по справах, які перебувають на розгляді у Вищому антикорупційному суді (ВАКС) та на досудовому розгляді.

Очільник НАБУ зауважив, що на розгляд корупційних справ вплинули карантинні обмеження і висловив сподівання, що «суд буде нарощувати темпи розгляду».

Артем Ситник наголосив на необхідності призначення керівника САП, а також застеріг від затягування із проведенням конкурсу на посаду директора НАБУ, каденція якого завершується у квітні 2022 року.

Директор і керівники підрозділів НАБУ відповіли на запитання народних депутатів, які стосувались діяльності Бюро і розслідування конкретних корупційних злочинів. В обговоренні взяли участь представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Своє бачення підсумків роботи НАБУ, САП і ВАКС виклала голова Комітету Анастасія Радіна.

Так, за її інформацією, наразі є 44 обвинувальних вироки по суб’єктам, які підслідні НАБУ, з яких набрали законної сили 22. Є перший вирок по так званій цивільній конфіскації, який винесено із застосуванням законодавства, прийнятого у 2019 році.

«Я хотіла би бачити більшу кількість вироків, однак, хочу звернути увагу, що за вказаний період 65% відсотків засідань ВАКС не відбулися через карантинні заходи, пов’язані з COVID-19», - сказала Анастасія Радіна.

Голова Комітету також звернула увагу, що за весь час роботи економічний ефект від діяльності НАБУ становив 2,806 мільярдів гривень. Вона наголосила на важливості конфіскацій, відшкодувань державним підприємствам і третім особам в ході розслідувань, а також запобігання розкраданням на щонайменше 730 мільйонів гривень. «Результат дуже достойний», - підсумувала народний депутат.

Комітет взяв до відома звіт НАБУ.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Артем Ситник повідомив про рекордні відшкодування та безпрецедентний тиск.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва