Податок на нерухомість у 2022 році зросте: хто та скільки заплатить

13:05, 16 сентября 2021
Українці заплатять на 21% більше податків на житло, ніж у 2021.
Податок на нерухомість у 2022 році зросте: хто та скільки заплатить
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2022 році в Україні підніметься податок на нерухоме майно. Нова норма закріплена в Податковому кодексі, передають Українські новини.

Українці заплатять на 21% більше податків на житло, ніж у 2021.

Так, сума податку за квартиру площею 100 квадратів виросте з 2832 грн до 3600 грн. При цьому розмір податку розраховується виходячи з розміру мінімальної зарплати за той рік, за який сплачується податок. За кожен зайвий квадратний метр потрібно платити 1,5% від мінімальної зарплати. В цьому році це 70,8 грн, а в — 2022-м - же 90 грн.

Платити змушують тільки за «зайву» площу (для квартири за кожен квадрат вище 60 метрів, а за будинок — вище 120 квадратів).

Найбільше заплатять ті, у кого метраж квартири перевищує 300 кв. м. Власникам доведеться заплатити податок у розмірі 25 тис. грн. Таку ж суму заплатять власники приватних будинків загальна площа яких перевищує 500 кв. м.

Хто буде платити:

  • податок повинні будуть платити виключно власники житла;
  • сума податку жодним чином не буде залежати від кількості членів сім'ї або від кількості людей, прописаних у квартирі або будинку;
  • податок сплачується один раз на рік тією людиною, на кого оформлений особовий рахунок;
  • в разі, якщо особовий рахунок розділений на кілька співвласників і навіть після поділу рахунку метраж перевищує встановлені норми, податок повинен буде заплатити кожен зі співвласників. Податок буде нараховуватися виключно на метри, що перевищують встановлену норму;
  • якщо особовий рахунок розділений, кожен зі співвласників платить податок виключно за свою частку;
  • якщо квартира або будинок знаходяться у спільній власності, але особовий рахунок не поділений, податок повинен буде сплатити один із власників за згодою всіх сторін.

Коли потрібно платити:

  • Податок нараховується з 1 липня, а оплата проводиться за минулий рік.
  • Сплатити податок потрібно протягом 30 днів, починаючи з 1 липня або протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення.
  • Якщо податкова так і не вислала вам квитанцію, має сенс звернутися до податкового органу за місцем реєстрації, щоб уникнути нарахування пені та штрафів.

Податок на житло потрібно платити один раз на рік. Прострочення сплати податку строком 30 днів призведе до автоматичного збільшення суми податку на 10%. Прострочення платежу на більш ніж 30 днів збільшить суму податку на 20%.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як перереєструвати право власності на земельну ділянку при купівлі нерухомості, яка на ній розміщена.

Додамо, як буде оформлятися угода про купівлю об’єктів нерухомості та землі, на якій вони розміщені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду