Як буде оформлятися угода про купівлю об’єктів нерухомості та землі, на якій вони розміщені: зміни від Верховної Ради

17:20, 9 сентября 2021
Парламент схвалив закон, який регулює перехід прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано.
Як буде оформлятися угода про купівлю об’єктів нерухомості та землі, на якій вони розміщені: зміни від Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила у другому читанні і в цілому як закон проект № 5248 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано). Автором проекту є народний депутат Ігор Фріс.

Як пояснив він у своєму блозі, від попереднього скликання лишився законопроект № 0850, який стосувався одночасного перереєстрування права на земельну ділянку у відповідь на те, якщо відбувся перехід права власності на нерухомість.

За словами Ігоря Фріса, законодавці не вирішили питання стосовно оформлення такої земельної ділянки, а саме при продажі будинку новий покупець мав би можливість взяти такий договір купівлі-продажу нерухомості, звернутися до державного реєстратора і переписати шляхом переоформлення права в реєстрі прав на нерухомість на себе земельну ділянку, на якій такий будинок знаходиться. Самого оформлення права власності на землю за таким переходом не відбувалося, нотаріус не оформляв договору купівлі-продажу, дарування, обміну земельної ділянки, а просто оформивши договір купівлі-продажу чи будь-якого відчуження нерухомості, державний реєстратор міг після цього переоформити права власності на землю. Однак, якщо ця земля не належить відчужувачу нерухомості, якщо вона перебуває в арешті, іпотеці, під забороною відчуження, належить декільком особам, то зробити це неможливо. Враховуючи це, після того, як Верховна Рада прийняла цей законопроект, то Фріс вказав, що домігся того, аби було заблоковано підписання його спікером і президентом. Саме тому був розроблений законопроект № 5248.

«Перехід права в державному реєстрі на нерухомість і на землю повинен відбуватися виключно в межах цивільного законодавства, виключно коли нотаріус здійснить всі необхідні дії, переформить права на землю і тільки після того відповідні права можна перереєстровувати в реєстрі», - відзначив автор.

У законі зазначено, що у разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду), об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці (крім земель державної, комунальної власності), право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить від попереднього власника до набувача без зміни її цільового призначення.

У разі якщо попередньому власнику належала частка у праві спільної власності на земельну ділянку, до набувача цього об’єкта переходить право власності на таку частку.

При набутті частки у праві спільної власності на об'єкт нерухомого майна чи незавершеного будівництва право власності на земельну ділянку, на якій розміщено такий об’єкт, одночасно переходить від попереднього власника до набувача у розмірі належної попередньому власнику частки.

У разі набуття державою права власності на об'єкт нерухомого майна, розміщений на земельній ділянці комунальної власності, право власності на таку земельну ділянку одночасно переходить до держави без зміни її цільового призначення. У разі якщо у власності територіальної громади перебувала частка у праві спільної власності на земельну ділянку, до держави переходить право власності на таку частку. Подібні права мають і територіальні громади.

При набутті територіальною громадою права власності на об'єкт нерухомого майна, розміщений на земельній ділянці державної власності, орган місцевого самоврядування зобов'язаний протягом 30 днів звернутися до відповідного органу виконавчої влади з клопотанням про передачу земельної ділянки у комунальну власність. А орган, до якого звернулися, зобов’язаний не пізніше 30 днів з дня отримання клопотання передати її у комунальну власність.

У разі набуття права власності на об'єкт нерухомого майна, розміщений на земельній ділянці, що перебуває у користуванні на праві оренди, емфітевзису, суперфіцію у попереднього власника, до набувача одночасно переходить відповідно право оренди, на якій розміщений такий об’єкт, в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього власника. При цьому внесення змін до договору оренди землі не вимагається.

Якщо на земельній ділянці державної, комунальної власності, на якій розміщений об'єкт нерухомого майна, право оперативного управління, на який переходить від однієї особи до іншої, розміщений інший об’єкт нерухомого майна, набувач права може вимагати від органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування, а також попереднього землекористувача поділу земельної ділянки із виділенням частини земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт і яка необхідна для його обслуговування, в окрему земельну ділянку та передачі її йому у постійне користування тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада змінила розмір сум готівки, яку українці можуть вільно внести або перевести з карти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва