Посадовця Укрзалізниці викрили на 9,6 млн грн зловживань – САП

17:50, 23 сентября 2021
У 2017 році під час проведення тендерів посадовець безпідставно включив до тендерної документації дискримінаційні вимоги для обмеження участі інших учасників, крім двох визначених раніше товариств.
Посадовця Укрзалізниці викрили на 9,6 млн грн зловживань – САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє, що оголошено про підозру у мільйонних зловживаннях колишньому посадовцю «Укрзалізниці».

Так, 23 вересня за процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, що завдало понад 9,6 млн гривень збитків, колишньому виконувачу обов’язків начальника однієї зі служб регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Досудовим розслідуванням встановлено, що перебуваючи на посаді во начальника та одночасно будучи головою тендерного комітету регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця», посадовець вирішив вчинити зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для інших юридичних осіб, забезпечивши їхню перемогу у відкритих торгах із закупівлі пристроїв живлення для охолодження та обігріву пасажирських вагонів для потреб регіональної філії залізниці та подальше укладення із зазначеними товариствами договорів про закупівлю товарів за завідомо завищеними цінами.

У 2017 році під час проведення тендерів посадовець безпідставно включив до тендерної документації дискримінаційні вимоги для обмеження участі інших учасників, крім двох визначених раніше товариств.

Після цього, посадовець підготував внутрішні документи щодо необхідності проведення цієї закупівлі на загальну суму понад 26 млн гривень. При цьому фактично моніторинг ринку цін було проведено без вивчення реальних цін.

У травні 2017 року з переможцями вищевказаного тендеру було підписано договори постачання пристроїв, на виконання яких регіональною філією «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця» перераховано оплату у розмірі 26 750 172 гривень.

Як наслідок, «Укрзалізниця» за поставлену продукцію надмірно сплатила понад 9,6 млн гривень, що підтверджується висновками судово-економічної експертизи.

У САП зауважують, що пристрої живлення необхідні для охолодження та обігріву пасажирських вагонів так і не були введені Укрзалізницею в експлуатацією.

На сьогодні прокурорами САП та детективами НАБУ зібрано достатньо доказів для повідомлення вказаній особі про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи, використання свого службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки).

Досудове розслідування триває.

Також «Судово-юридична газета» писала, що завершено розслідування стосовно одного з підозрюваних у справі Укравтодору щодо хабаря.

Додамо, що САП оскаржила запобіжний захід, обраний гендиректору Павлоградського хімзаводу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду