Суд забрав у Київради землю під забудову в парку «Нивки» та повернув громаді

12:09, 24 сентября 2021
Прокуратура повернула громаді землю у парку «Нивки», яку Київрада незаконно віддала під забудову.
Суд забрав у Київради землю під забудову в парку «Нивки» та повернув громаді
Джерело фото: kyivmaps.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Північний апеляційний господарський суд погодився з доводами прокурора та задовольнив позов про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради про передачу товариству в оренду земельної ділянки природно-заповідного фонду вартістю понад 17 млн грн, яка входить до території парку-пам’ятки «Нивки» та визнання недійсним договору оренди із забудовником.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Установлено, що у грудні 2019 року Київська міська рада своїм рішенням передала земельну ділянку в оренду товариству для будівництва та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими та прибудованими приміщеннями торгово-офісного призначення та підземним паркінгом.

При цьому Київська міська рада без погодження з Кабінетом Міністрів України змінила цільове призначення вказаної ділянки, виключивши її з категорії земель природно-заповідного фонду.

Прокуратура у своєму позові наголосила, що зазначена ділянка входить до території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Нивки» (східна частина), який є заповідним об’єктом, охороняється як національне надбання, входить до складу природно-заповідного фонду України, а також є складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

Законодавцем надано особливий статус земельним ділянкам природно-заповідного фонду, на яких знаходяться об’єкти парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, який передбачає заборону будівництва, у тому числі житлово-громадської забудови таких ділянок.

За таких обставин Північний апеляційний господарський суд погодився з доводами прокурора, скасував рішення суду першої інстанції та задовольнив позовні вимоги в повному обсязі.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Київська прокуратура відстояла повернення територіальній громаді земельної ділянки на понад 7,5 млн грн.

Крім того, ми повідомляли про забудову острова Жуків: громаді Києва повернуто землі заповідника.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки