Законодавство щодо повірки лічильників гарячої та холодної води: що варто знати

16:37, 19 октября 2021
Хто може здійснювати повірку засобів обліку води.
Законодавство щодо повірки лічильників гарячої та холодної води: що варто знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно із Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» будь-який засіб вимірювальної техніки (законодавчо врегульований), який перебуває в експлуатації, підлягає періодичним повіркам та повіркам після ремонту. Періодичні повірки засобу вимірювальної техніки – це процедура повірки, яку проводять протягом часу експлуатації пристрою у встановлений час, який називається міжповірочним інтервалом.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України наказом № 1747 від 13.10. 2016 року встановило інтервал між повірками засобів обліку води – 4 роки.

Із структури тарифу вилучили витрати за обслуговування та повірку загальнобудинкових та індивідуальних лічильників води, відповідно до прийнятого Закону України № 2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від  22. 06. 2017 року. Постачальники світла та газу мають у складових своїх тарифів витрати на повірки лічильників за рахунок виконавців послуг.

Обслуговувати та заміняти розподільні вузли та прилади-розподілювачі теплоенергії власники цих вузлів мають за власний рахунок, відповідно до частини 2 статті 6 Закону України № 2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22. 06. 2017 року. Якщо інші умови не встановлені законом або договором.

Відповідно до внесених змін (№ 2189-VIII від 09.11.2017 року) до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» у пункті 7 на сторінці 17 вказано, що за кошти власників вузлів обліку виконуються періодичні повірки, обслуговування та ремонт (монтаж, демонтаж та транспортування включно) облікових вузлів, якими забезпечується індивідуальний облік спожитої теплоенергії та води у квартирах або приміщеннях в будинку. 

Отже, від грудня 2017 року повірку та ремонт лічильників води, які є власністю фізичних осіб, здійснюють за рахунок споживачів.

Хто може повіряти лічильники води

Повірка засобів обліку води може бути здійснена лише уповноваженими організаціями, згідно із частиною 5 статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», такими як наукові метрологічні центри (у яких є визнані можливості калібрування та вимірювання на міжнародному рівні) або ж метрологічні центри та повірочні лабораторії, які уповноважені на проведення повірки відповідних засобів обліку. 

ТОВ « ФАРН ОТК» – уповноважена лабораторія на проведення повірки засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології за різними категоріями.

Загальний перелік організацій, які уповноважені проводити повірки засобів вимірювальної техніки є на офіційному сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Споживач має право особисто обирати найбільш зручний спосіб та організацію, яка, на його думку, є кращою для проведення повірки лічильників холодної та гарячої води.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду