В Україні обіцяють жорстоко карати керівників медзакладів за переведення лікарів на пів ставки

12:18, 21 января 2022
Керівники медзакладів, які будуть «суто формально» переводити медиків на неповний робочий день – сплачуватимуть штраф.
В Україні обіцяють жорстоко карати керівників медзакладів за переведення лікарів на пів ставки
Источник фото: Associated Press
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат Михайло Радуцький - голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації повідомив, що в Україні будуть жорстко реагувати на спроби переведення медиків на пів ставки.

«До Комітету і в особисті повідомлення моєї сторінки Facebook надходять сигнали про те, що деякі керівники медичних закладів намагаються примушувати співробітників переходити на 0,5 чи 0,75 ставки. Хоча фактично люди будуть продовжують виконувати той обсяг роботи, що й раніше», - пише Радуцький.

Він нагадує, що з 1 січня встановлений рівень мінімальної заробітної плати у державних та комунальних медичних закладах на рівні 20 тисяч грн для лікарів та 13,5 тисяч грн для середнього медичного персоналу. Але медикам кажуть, нібито заклад не має грошей, тому їм доведеться формально перейти на неповну зайнятість.

МОЗ вже відреагував на такі випадки. Міністерство вважає таку ситуацію абсолютно неприпустимою та радить медикам звертатись зі скаргами до регіональних управлінь Держпраці. Якщо перевірка підтвердить такий факт, то керівник закладу буде оштрафований на 65 тисяч грн за кожного працівника. Важливо, що в ході перевірки Держпраці не розголошує особу заявника.

«На мою думку, відповідальність за такі дії має бути значно жорсткішою – аж до відсторонення від роботи. Адже шахрайство з зарплатами медиків – це злочин. У людей крадуть гроші, гарантовані державою», - пише Радуцький та пропонує медикам у таких випадках одразу звертатися до Комітету.

«Надсилайте максимально докладну інформацію, щоб ми одразу розуміли ситуацію. Будемо підключати  МВС, НСЗУ, МОЗ, очільників ОДА та вимагати оперативної реакції», - пише депутат та зазначає, що якщо керівництво медичного закладу дійсно не розуміє, як навіть за умови збільшення тарифів забезпечити підвищення зарплат – необхідно звертатись за допомогою до місцевої влади, НСЗУ та МОЗ та спільно шукати шляхи розв’язання проблеми.

«Але компенсувати власну менеджерську неефективність за рахунок інтересів трудового колективу Комітет не дозволить», - наголосив Радуцький.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Парламенту пропонують змінити умови навчання лікарів: деталі.

Раніше ми писали, коли зростуть зарплати медиків та вчителів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки