17 000 грн штрафу за те, що передав право керувати авто нетверезому водієві: рішення суду

16:00, 4 февраля 2022
Суд оштрафував автовласника, що передав право керувати своїм автомобілем нетверезому водієві.
17 000 грн штрафу за те, що передав право керувати авто нетверезому водієві: рішення суду
Джерело фото: akzent.zp.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 серпня 2021 року в м. Городок поліцейські зупинили автомобіль Рено Трафік. За кермом був водій з очевидними ознаками алкогольного сп’яніння. Підозри правоохоронців підтвердив огляд: результат Драгера – 2,44 проміле. Водночас у салоні їхав власник авто. Щодо нього правоохоронці склали протокол про адміністративне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 130 КУпАП – передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані алкогольного сп`яніння, передає пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

«Городоцький районний суд визнав власника автомобіля винним в інкримінованому адмінправопорушенні, оштрафував його на 17 000 гривень та на 1 рік позбавив права керувати транспортними засобами.

Його захисник оскаржив постанову до апеляційного суду, просив її скасувати, а провадження у справі закрити у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП. На його думку, доказів того, що його підзахисний знав про те, що водій перебуває у стані алкогольного сп’яніння, немає. Сам він не керував автомобілем того дня, а тому не може уважатися суб`єктом правопорушення, за вчинення якого передбачена санкція у виді позбавлення права керування транспортними засобами, оскільки законодавець розмежував санкцію ч. 1 ст. 130 КУпАП на водіїв та інших осіб, при цьому для кожної категорії встановив різні види та розміри стягнення.

 Як пояснив у суді власник автомобіля, того дня він випив, тому коли зустрів друга, котрому напередодні дав своє авто для поїздки на риболовлю, попросив підвезти додому. Той не сказав, що вживав алкоголь, а видимих ознак сп’яніння у нього не було.

Апеляційний суд зауважує: правоохоронці проводили огляд на стан сп’яніння водія, позаяк від нього було чути запах алкоголю й у нього була нечітка вимова. Це разом із результатом алкотестера у 2,44 проміле алкоголю (у понад 12 разів вище норми), на переконання ХАС, вказує на очевидність для оточення ознак сп’яніння.

Тож апеляційний погодився з висновками місцевого суду про доведеність вини власника у передачі керування автомобілем особі, яка перебуває в стані алкогольного сп`яніння, й з призначеним штрафом у сумі 17 000 гривень.

Водночас ХАС звертає увагу, що у цій справі власник не був водієм, а тому й суб’єктом правопорушення, за вчинення якого передбачена санкція у виді позбавлення права керування транспортними засобами.

 «…за дії, зазначені в диспозиції ч. 1 ст. 130 КУпАП, передбачено накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік і на інших осіб накладення штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, відтак постанова суду в цій частині підлягає зміні», – констатує апеляційний суд.

Відтак апеляційну скаргу захисника ХАС задовольнив частково: змінив оскаржувану постанову, виключивши з неї застосування до правопорушника стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на 1 рік. У решті – залишив без змін», — повідомили у ХАС.

З рішенням суду можна ознайомитись за посиланням.

Також «Судово-юридична газета» писала, що патрульні розказали, через що водії авто найчастіше потрапляють у ДТП.

Раніше також розповідалося, які штрафи для водіїв за перевищення дозволеної швидкості руху вигадували депутати протягом 2021 року. Окрім цього, депутати вимагають збільшити штрафи за керування транспортом, обладнаним шинами, залишкова висота малюнка протектора яких не відповідає ПДР.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду