Українцям розповіли, як отримати компенсацію за зруйноване під час війни майно

14:36, 2 июня 2022
Заявку на компенсацію зруйнованого житла можна подати двома способами.
Українцям розповіли, як отримати компенсацію за зруйноване під час війни майно
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Власники житла, що було зруйноване внаслідок збройної агресії російської федерації, можуть отримати компенсацію за зруйноване майно. Про алгоритм дій докладно розповіли в Координаційному центрі БПД.

Так, Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затверджено Кабміном в березні 2022 року.

Право на компенсацію матимуть громадяни України, які є:

  • власниками пошкодженого та/або зруйнованого житла;
  • інвесторами у житлове будівництво, якщо вони отримали право на виконання будівельних робіт, але не ввели будівлю в експлуатацію;
  • членами житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру чи інше приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
  • а також спадкоємці усіх вищеперерахованих категорій.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022 року № 380 затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

«Для отримання компенсації необхідно звертатися до органів місцевого самоврядування або ВЦА (в тому числі через ЦНАП, якщо він є) за місцем розташування житла. Це може зробити як власник житла особисто, так його представник на підставі нотаріально посвідченої довіреності. Крім цього, документи можна надіслати поштою (цінним листом з описом вкладення). Якщо власників одного й того ж будинку є декілька, заяви подає кожен окремо. Якщо власник володіє декількома зруйнованими будинками, документи подаються на кожен окремий будинок. Якщо є технічна можливість, документи можна подати в електронній формі», - розповіли спеціалісти.

Заявку на компенсацію зруйнованого житла можна подати й через мобільний додаток Дія, обравши у меню «Послуги» пункт «Пошкоджене майно» та заповнивши відповідну форму.

Аби повідомити державу про пошкоджене чи знищене житло через ЦНАП треба підготувати пакет документів.

Для отримання компенсації необхідно подати:

  • заяву про проведення обстеження житла та виплату грошової компенсації (встановленої форми);
  • копія документа, що посвідчує особу;
  • копія ІПН;
  • нотаріально завірені копії документів, що підтверджують права власності у постраждалого на житло на момент подання заяви. Замість таких копій, тепер дозволяється надати просто інформаційну довідку або копію витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, яку можна оформити в тому числі онлайн;
  • якщо документи подає представник, необхідно надати копію відповідної нотаріальної довіреності.

За можливості, слід провести оцінку пошкодженого майна. Для визначення збитків або розміру відшкодування вона є обов’язковою.

Також зазначається, що на сьогодні нормативно-правовий документ, що визначає механізм компенсації саме постраждалим громадянам за житлові будинки або квартири, зруйновані через військову агресію російської федерації, поки що перебуває у стадії розробки. Проте 01 квітня 2022 року Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» (зареєстровано 24 березня 2022 року № 7198), який розроблено з метою надання відшкодування за пошкоджене або зруйноване житло та окремі категорії об’єктів нерухомого майна, а також збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до російської федерації.

Раніше ми писали, що Кабмін удосконалив механізм збору та обробки інформації щодо нерухомості, пошкодженої та знищеної через війну.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді