Зарплати медикам: лікарні отримають пакет дофінансування

08:48, 2 июля 2022
Пакет дофінансування діятиме до кінця року.
Зарплати медикам: лікарні отримають пакет дофінансування
Джерело фото: fbc.net.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У МОЗ повідомляють, що через війну ще на початку березня Міністерство охорони здоров’я України змінило підхід до фінансування системи охорони здоров'я. Кожна лікарня щомісячно гарантовано отримувала від Нацслужби здоров'я 1/12 від річного обсягу фінансування. Це дозволило утримати систему в критичний момент, забезпечити оплату праці медичним працівникам та безперебійну роботу лікарень.

«Однак сьогодні у левовій частці медичних закладів невпинно збільшується кількість медичних послуг, що надаються пацієнтам. Тому уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що з 1 липня в регіонах, де наразі не точаться активні бойові дії, буде повернено систему оплат за фактично надані медичні послуги. Зміни дозволять більш ефективно використовувати бюджетні кошти та підвищать фінансову спроможність закладів охорони здоров’я», - сказано у повідомленні.

Що стосується медичних закладів, які працюють на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України, МОЗ каже, що для них і надалі діятиме спрощена система фінансування. Тобто щомісяця такі лікарні отримуватимуть 1/12 від річного фінансування.

Зазначається, що також постановою передбачено продовження пакета дофінансування для медичних закладів, які поки неспроможні власним коштом забезпечити виплату заробітної плати медикам у розмірі, передбаченому Указом Президента України В. Зеленського.

«Ми розуміємо, в яких надважких умовах працюють наші медики і на прифронтових територіях, і в тилу. Дякую за розуміння колегам з уряду, які підтримують нас у питанні забезпечення лікарів та медичних сестер базовою заробітною платою, яка ще на початку року була встановлена на рівні 20 000 гривень для лікаря та 13 500 гривень для медсестри», — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Пакет дофінансування діятиме до кінця року. Претендувати на нього може лікарня, яка має договір із НСЗУ та за даними бухгалтерського обліку є неспроможною виконати постанову уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам.

Також ми писали, що НАДС пояснило, чи включається період простою держслужбовця та період перебування у відпустці без збереження зарплати до строку для присвоєння чергового рангу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду