Найскладніша зима в історії: як триває підготовка до опалювального сезону та чи вистачить запасів газу

18:36, 6 июля 2022
Наступна зима найскладнішою в історії України, проте Кабмін вже зараз готується до опалювального сезону.
Найскладніша зима в історії: як триває підготовка до опалювального сезону та чи вистачить запасів газу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно з рішенням Кабміну, «Нафтогаз» має створити запас газу в підземних сховищах на опалювальний сезон в обсязі 19 млрд кубічних метрів. Зараз там зберігається трохи більше ніж 11 млрд кубічних метрів. Про це розповів генеральний директор «Оператора ГТС» Сергій Макогон, передає «Уніан».

За його словами, наразі ведеться підготовка електростанцій та запасів вугілля.

«Очікується, що ця зима стане найскладнішою за всю історію, оскільки країна перебуває в стані війни з РФ. Проте, якщо не буде пошкоджень інфраструктури, 19 млрд куб. м газу в підземці буде достатньо, аби пережити зиму», — сказав гендиректор «Оператора ГТС».

Він розповів, що в останні два роки уряд працював над тим, щоб збільшити можливість імпорту газу з Європи, і торік Україна створила гарантовані потужності з імпорту газу з Угорщини та Польщі. Крім того, вдалось  майже вдвічі збільшити обсяги імпорту газу зі Словаччини.

«Фактично ми подвоїли ці потужності з 27 млн куб. м до 54 млн кубічних метрів на добу. Цих потужностей достатньо, щоб забезпечити Україну необхідним обсягом імпорту», — сказав Макогон.

Він пояснив, що власний видобуток України зараз недостатній, щоб покрити потреби держави, а тому вона має імпортувати певні обсяги газу.

«До війни Україна споживала близько 30 млрд кубічних метрів на рік, а видобувала – 20 млрд. Проте наразі суттєво зменшилося споживання. Ми очікуємо, що воно буде на рівні 21-22 млрд кубічних метрів. Видобуток теж трохи зменшився. Додаткові 3—4 млрд кубометрів нам потрібно імпортувати», — сказав гендиректор «Оператора ГТС».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде