Кабмин провел заседание: какие решения приняли 2 мая

16:56, 2 мая 2023
Внесены изменения в Правила пересечения государственной границы гражданами Украины.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 2 мая
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Во вторник, 2 мая, Кабинет министров провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель правительства в Верховной Раде Тарас Мельничук.

«Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо верифікації відомостей про пацієнтів». Законопроект спрямований на створення умов для виконання завдань та функцій, покладених на електронну систему охорони здоровʼя щодо забезпечення можливості використання пацієнтами електронних сервісів для реалізації їх прав в частині оновлення відомостей та верифікації даних про пацієнтів між електронною системою охорони здоровʼя та Єдиним державним демографічним реєстром, Державним реєстром актів цивільного стану громадян та/або Державним реєстром фізичних осіб - платників податків.

- Внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України. Доповнено Правила новим пунктом, положеннями якого визначаються підтвердні документи, за наявності яких здійснюватиметься пропуск через державний кордон України працівників дипломатичної служби, які направляються у службові/довготермінові відрядження, і членів їхніх сімей, які перебуватимуть разом з ними у довготерміновому відрядженні, в умовах воєнного стану.

- Внесено зміни до Порядку оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах. З метою забезпечення соціального і правового захисту осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей, уточнено підстави для державного підприємства «Український національний центр розбудови миру» звертатися до Міністерства оборони України, іншого центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво військовими формуваннями, правоохоронного органу чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями, командира підрозділу Збройних Сил, іншого військового формування чи органу, що належить до складу сил безпеки і сил оборони України, в інтересах зазначених осіб задля отримання довідки про перебування особи у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах.

- Внесено зміни до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2015 N 1127, в частині процедурних питань державної реєстрації спеціального майнового права та інших речових прав, похідних від права власності, проведення державної реєстрації прав в автоматичному режимі програмними засобами ведення Державного реєстру прав, особливостей інформаційної взаємодії Державного реєстру прав, Державного земельного кадастру та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у випадках, передбачених законами. Внесено зміни до Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в частині змін до структури та складу відомостей Державного реєстру прав, удосконалення його функціоналу з метою спрощення пошуку та
проведення дій в автоматичному режимі, та до Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна щодо звільнення державних реєстраторів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від плати за отримання витягів з цього реєстру. Внесено зміни до Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в частині удосконалення способів пошуку інформації та розширення кола відомостей, що можуть надаватись з Державного реєстру прав тощо. Зазначені зміни спрямовані на практичну реалізацію положень Законів України «Про гарантування речових прав на обʼєкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству», «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».

- Затверджено розміри плати за видачу ліцензії на користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом). Установлено, що плата справляється за переоформлення ліцензій на користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) у розмірі 650 гривень; за продовження строку дії ліцензії у розмірі плати за видачу ліцензії на користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) на визначений у розмірах плати строк.

- Внесено зміни до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Визначено перелік категорій соціально незахищених верств населення із числа внутрішньо переміщених осіб, для надання їм права на отримання житла в будівлях для тимчасового проживання внутрішньо перемішених осіб із числа працівників підприємств, переміщених (евакуйованих) із зони бойових дій.

- Внесено зміни у додаток до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних. Зокрема, додаток доповнено новими розділами «Орган суспільного нагляду за аудиторською діяльністю» та «Аудиторська палата» з метою завантаження розпорядниками інформації у формі відкритих даних відповідного набору даних, що визначається у переліку наборів, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

- Затверджено, з метою забезпеченні реалізації Закону України від 03.11.2022 N 2717-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки», Порядок ведення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки.

- Затверджено, на виконання вимог Закону України від 06.10.2022 N 2655-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності», Порядок проведення аудиту пожежної та техногенної безпеки.

- Затверджено Порядок проведення професійної атестації експертів у сфері пожежної та техногенної безпеки та позбавлення кваліфікаційного сертифіката. Порядок передбачає проходження професійної атестації експертів у сфері пожежної та техногенної безпеки, яка необхідна для підтвердження професійної спеціалізації, рівня кваліфікації та знань осіб для набуття права на проведення аудиту пожежної та техногенної безпеки. Також визначено процедуру видачі кваліфікаційних сертифікатів особам, які за результатами професійної атестації та складання іспитів підтвердили свою професійну спеціалізацію, рівень кваліфікації та знань у сфері пожежної та техногенної безпеки, які в подальшому матимуть право проводити аудит пожежної та техногенної безпеки.

- Доповнено додаток 2 до постанови КМУ від 30.08.2002 N 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» новим розділом «XLVI. Державна установа «Національне військове меморіальне кладовище». Встановлено, що для визначення граничних розмірів посадових окладів працівників Державної установи «Національне військове меморіальне кладовище» застосовується додатковий коефіцієнт підвищення посадових окладів: 3-для керівних працівників; 2,5 -для інших працівників.

- Здійснено вихід України з Угоди про співробітництво держав учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі із злочинністю на транспорті, вчиненої 15.09.2004 у м. Астані.

- Погоджено пропозицію Міністерства фінансів щодо зарахування дорогоцінного каміння органогенного утворення (бурштин- сировина унікальний) за переліком до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України для його використання виключно з метою експозиції та наукового дослідження.

- Внесено зміни до Порядку реімбурсації лікарських засобів. Передбачено, що інформація про категорію, до якої віднесений пацієнт, вноситься лікуючим лікарем пацієнта до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоровʼя шляхом створення запису про клінічну оцінку перед внесенням відомостей щодо призначень плану лікування.

- Внесено зміни до до Порядку функціонування електронної системи охорони здоровʼя, Порядку роботи оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та Порядку інформування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги про виклик екстреної медичної допомоги та їх направлення на місце події. Зміни спрямовані на врегулювання питань функціонування електронної медичної інформаційно-аналітичної системи з оптимізації роботи оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф як складової частини центральної бази даних електронної системи охорони здоровʼя.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 15.11.2022 N 1286 «Про реалізацію експериментального проекту із створення, впровадження та забезпечення функціонування Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесом відбудови інфраструктури». Уточнено назву координатора експериментального проекту, технічного адміністратора. Оновлено перелік учасників експериментального проекту та розширено дію проекту не лише на обʼєкти інфраструктури, а й на обʼєкти нерухомого майна та будівництва.

- Внесено зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів і до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери. Запроваджено оформлення акта приймання-передачі транспортних засобів, які видаються субʼєктами господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі новими транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, та є виробниками таких транспортних засобів, виключно в електронній формі. Передбачено проведення за бажанням власників державної реєстрації нових транспортних засобів на підставі заяви, поданої продавцем (уповноваженим дилером, який здійснив продаж такого транспортного засобу), відповідно до договору комісії з повноваженнями на здійснення такого правочину, а також необхідних документів для здійснення такої реєстрації.

- Внесено зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань видачі посвідчень водія, закріплення номерних знаків з визначеною комбінацією цифр, переобладнання транспортних засобів та функціонування електронного кабінету водія. Зокрема, внесено зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, a також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів. Передбачено можливість у разі перереєстрації транспортних засобів (крім випадків перереєстрації транспортних засобів дітьми, іншим із подружжя, батьками власника), у тому числі в порядку перереєстрації через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія, у звʼязку зі зміною їх власників, за якими закріплені номерні знаки з відповідною комбінацією цифр, за бажанням особи, яка замовила послугу з перереєстрації, залишення номерних знаків за транспортними засобами за умови сплати такою особою послуги з видачі (заміни) номерних знаків, що видаються за бажанням власників транспортних засобів та містять визначену комбінацію, відповідно до Переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання.

- Викладено у новій редакції додаток 1 «Розрахунок ціни безпілотної системи» до Порядку реалізації експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем вітчизняного виробництва. Виключено положення про затвердження розрахунку ціни безпілотної системи заінтересованим державним замовником (організатором випробувань).

- Затверджено Порядок здійснення перекладу на українську мову актів Європейського Союзу acquis communautaire та на англійську мову актів законодавства України, повʼязаних з виконанням зобовʼязань України у сфері європейської інтеграції. Установлено, що організацію та планування перекладу на українську мову актів Європейського Союзу acquis communautaire та на англійську мову актів законодавства України забезпечує Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, а здійснення перекладу на українську мову актів Європейського Союзу acquis communautaire, на англійську мову актів законодавства України, а також оновлення глосарія термінів актів Європейського Союзу acquis communautaire забезпечує державна установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій».

- Схвалено проект листа Уряду України до Організації економічного співробітництва та розвитку про запит стосовно приєднання до Рекомендації Ради Організації економічного співробітництва та розвитку щодо забезпечення гендерної рівності в публічному секторі та Рекомендації Ради Організації економічного співробітництва та розвитку щодо забезпечення гендерної рівності у сферах освіти, зайнятості та підприємництва.

- Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству у справах ветеранів на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків за програмою «Заходи із психологічної допомоги, соціальної, професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, розвитку спорту ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків» шляхом встановлення на суму 100 млн. гривень видатків розвитку задля забезпечення фінансування заходів щодо реконструкції Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації.

- Включено до Реєстру індустріальних (промислових) парків індустріальний парк «Долина Стрий».

- Схвалено Стратегію розвитку галузі рибного господарства України на період до 2030 року, яка визначає пріоритетні завдання, необхідні для удосконалення державної політики у галузі рибного господарства, створення сприятливих умов для збільшення добування (вилову) водних біоресурсів, підвищення біопродуктивності внутрішніх водних обʼєктів України, внутрішніх морських вод і територіального моря, нарощування виробництва рибної продукції з метою гарантування продовольчої безпеки держави. Затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023 - 2025 роках.

- Схвалено проект Додаткової угоди № 2 (у формі обміну листами) між Урядом України та Європейською Комісією, що діє від імені Європейського Союзу, до Угоди про фінансування заходу «Програма технічного співробітництва 2020 року». Додатковою угодою передбачено продовження періоду виконання Угоди про фінансування заходу «Програма технічного співробітництва 2020 року», оновлення заходів, що виконуються в рамках згаданої програми, та індикативного розподілу бюджету у звʼязку з триваючою агресією РФ проти України з метою подальшого фінансування ЄС проектів, спрямованих на гармонізацію законодавства у визначених сферах: транспорту, фінансів, медіа, охорони здоровʼя, малого та середнього бізнесу, публічних закупівель.

- Реорганізовано відповідно до ст. 1 ЗУ «Про акціонерне товариство

«Національна атомна енергогенеруюча компанія

«Енергоатом» державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» шляхом перетворення в акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», 100 відсотків акцій у статутному капіталі якого належать державі та не підлягають приватизації або відчуженню в інший спосіб. Утворено комісію з перетворення державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та затверджено її склад. Установлено строк заявлення кредиторами своїх вимог до підприємства - 2 місяці з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо реорганізації шляхом перетворення підприємства. Утворено інвентаризаційну комісію підприємства і затверджено її склад.

- Виділено з резервного фонду державного бюджету Головному управлінню розвідки Міністерства оборони 296 млн. 700 тис. гривень для надання одноразової грошової допомоги сімʼям загиблих військовослужбовців Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

- Внесено зміну у додаток до розпорядження КМУ від 13.02.2019 N 76 «Про затвердження переліку товарів та (або) галузей економіки, для яких Національний банк має право встановлювати винятки та (або) особливості запровадження заходу захисту, передбаченого абзацом першим частини першої статті 13 Закону України «Про валюту і валютні операції»». Включено до Переліку товарів та (або) галузей економіки, для яких Національний банк має право встановлювати винятки та (або) особливості запровадження заходу захисту, передбаченого абзацом першим частини першої статті 13 ЗУ «Про валюту і валютні операції», товари, роботи і послуги, за якими проведені та не завершені до 24.02.2022 операції (крім операцій, по яких граничні строки розрахунків настали до 24.02.2022) з експорту та (або) імпорту товарів за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), укладеними українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності з іноземними суб’єктами господарської діяльності з місцезнаходженням у РФ або Республіці Білорусь, які створені та діють відповідно до законодавства цих країн (перебіг граничних строків розрахунків за такими операціями призупиняється з 24.02.2022 на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування)», — сообщил Мельничук.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду