За помилки в оформленні ордера адвоката можуть звільнити з роботи: пояснення Вищої кваліфкомісії адвокатури

10:45, 23 августа 2019
Свої запити правозахисник направляв як адвокат в інтересах клієнта, яким в ордері значилася його колишня дружина.
За помилки в оформленні ордера адвоката можуть звільнити з роботи: пояснення Вищої кваліфкомісії адвокатури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У матері трьох дітей, доцента, яка працювала в двох університетах, не склалося сімейне життя з адвокатом, який практикував як в Україні, так і за кордоном. Свого колишнього чоловіка жінка називала шахраєм, звинувачувала у невиконанні рішення суду про сплату аліментів, а також у приховуванні доходів.

Юрист, у свою чергу, подав цивільний позов про встановлення факту проживання однією сім’єю після розірвання шлюбу, планував визнати майно спільною сумісною власністю і, відповідно, отримати свої 50%. Ймовірно, бажаючи довести свою значну фінансову участь у придбанні майна, адвокат вирішив зібрати інформацію про доходи екс-дружини, її трудові відносини і обіймані посади. Для цього він направив відповідні запити за місцями її роботи. Також (зі слів жінки) він звертався до банку, аби отримати відомості про стан її рахунку, та до інших інстанцій. Про це повідомляє Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури.

І все б нічого, але свої запити він направляв як адвокат в інтересах клієнта, яким в ордері значилася його колишня дружина. Серед відомостей вказувався навіть договір про надання правової допомоги.

Про такий трюк адвоката його «клієнтці» розповіли співробітники навчального закладу, де жінка працювала більше десяти років. Крім того, в ході судового розгляду вона зрозуміла, що деякі з наданих екс-чоловіком документів могли бути отримані лише від її імені.

Тоді жінка вирішила звернутися до регіональної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. Там, вивчивши обставини справи, взяли пояснення у винного. Юрист визнав провину, зазначивши при цьому, що випадково помилився, виписуючи ордер (там мало стояти його прізвище, а не дружини). Але члени комісії звернули увагу на те, що в ордері було вказано договір про надання правової допомоги з номером і датою. Тому говорити про помилку у прізвищі не доводиться, адже адвокат не міг укласти договір із самим собою. З огляду на це члени місцевої палати вирішили притягти адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Однак стягнення, накладене дисциплінарною палатою,  призупинення на два місяці права на заняття адвокатською діяльністю  здалося жінці занадто м’яким. Вона вважала, що дії її екс-чоловіка не тільки грубо порушують Правила адвокатської етики, але і підривають авторитет адвокатури в цілому. Тому справа потрапила на розгляд до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії.

У відомстві погодилися з доводами скаржниці про те, що накладене на адвоката покарання не відповідає тяжкості вчиненого ним дисциплінарного проступку. За результатами обговорення справи члени ВКДКА вирішили скасувати рішення регіональної КДКА і винести нове рішення, яким застосувати до адвоката стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на один рік.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що адвокатам та помічникам адвокатів потрібно звітувати щодо підвищення кваліфікації перед своїми регіональними радами адвокатів за формою, передбаченою раніше діючим порядком.

Також ми повідомляли, що в Україні стрімко зростає кількість адвокатів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва