Словенія спростила умови для найму іноземних працівників

23:59, 30 березня 2023
З дев'яти до трьох місяців скорочено час, протягом якого шукачі притулку можуть реалізувати своє право на вільний доступ до ринку праці після отримання статусу шукача притулку.
Словенія спростила умови для найму іноземних працівників
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Парламент Словенії прийняв два законопроєкти, які спрощують для роботодавців процедури найму працівників з країн з-за меж ЄС, а для громадян третіх країн полегшують бюрократичну тяганину. Про це пише Euractiv.

Парламент прийняв поправки до закону "Про іноземців" та закону "Про зайнятість, самозайнятість та трудову діяльність іноземців", які розробив уряд, та які ухвалили швидко для вирішення проблеми гострого дефіциту кадрів.

Поправки до закону про іноземців зберігають суперечливе положення, яке ухвалив попередній уряд, що вимагає від повнолітніх членів сім'ї працівників з країн з-за меж ЄС скласти тест на базове знання словенської мови для продовження терміну перебування в Словенії після того, як вони пробули в країні цілий рік.

Однак реалізацію цього положення відклали на 18 місяців. Замість 27 квітня цього року мовна вимога про необхідність знання словенської мови на рівні А1 почне діяти лише 1 листопада 2024 року.

Це положення було в центрі дебатів і його жорстко критикували активісти, але уряд захищав його як необхідний спосіб забезпечити інтеграцію мігрантів у суспільство.

Ще важливішим є перегляд системи видачі дозволів на працевлаштування, згідно з яким громадяни третіх країн зможуть змінювати роботодавця або місце роботи чи працювати на кількох роботодавців лише за згодою служби зайнятості. Вони більше не потребуватимуть письмового дозволу адміністративно-територіальної одиниці.

Поправки прискорять розгляд заяв на отримання єдиного дозволу на працевлаштування в державному секторі, оскільки уряд хоче вирішити проблему нестачі кадрів, яка особливо гостро стоїть у сфері охорони здоров'я та соціальних послуг.

Крім того, з дев'яти до трьох місяців скорочено час, протягом якого шукачі притулку можуть реалізувати своє право на вільний доступ до ринку праці після отримання статусу шукача притулку.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області