Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали розмінування Чорного моря для безпеки українського експорту

16:31, 1 липня 2024
Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільні пошукові операції для знешкодження мін у Чорному морі.
Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали розмінування Чорного моря для безпеки українського експорту
Джерело фото: ТСН
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільну операцію з пошуку та знешкодження мін у Чорному морі з метою підвищення безпеки судноплавства, особливо для українського експорту зерна, повідомляє Bloomberg.

Ініціатива від Туреччини є першою значною спільною дією чорноморських країн після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року. Вона спрямована на усунення дрейфуючих мін у деяких районах Чорного моря.

Угоду про спільну боротьбу з морськими мінами було підписано Туреччиною, Болгарією та Румунією 11 січня 2024 року. Болгарський уряд наголосив, що ця діяльність не спрямована проти жодної іншої країни, а операція з розмінування Чорного моря має на меті покращення співпраці та добросусідських відносин між країнами-учасниками.

Війна між росією та Україною, які є ключовими виробниками зерна, поставив під загрозу безпечне проходження вантажів. Минулого року Україна запустила власний чорноморський експортний маршрут після розпаду угоди про безпечний коридор, підтриманої росією, Туреччиною та Організацією Об'єднаних Націй. Це стимулювало експорт і допомогло економіці зростати швидше, ніж очікувалося, проте маршрут залишається небезпечним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд