Юридичні поради: документи на будівництво приватного будинку

19:00, 27 липня 2017
Які документи необхідні для будівництва власного житла? Як площа будинку впливає на кількість і порядок отримання дозвільних паперів?
Юридичні поради: документи на будівництво приватного будинку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ви придбали земельну ділянку і вирішили побудувати приватний будинок. Можна відразу ж починати будівельні роботи, але щоб не потрапити в скрутну правову ситуацію і не мати проблем з оформленням права власності на збудовану нерухомість, юристи радять спочатку отримати всі дозвільні документи і чітко дотримуватися правил забудови.

Майте на увазі: отримати дозвільні документи на будівництво будинку або господарської споруди непросто, тому проаналізуємо кожен крок особи, яка планує будувати.

Перше. Щоб легально зводити житло, потрібно мати право користування або право власності на земельну ділянку. Важливе значення має цільове призначення землі: в даному випадку воно повинно бути «для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель».

Наступний крок — оформлення будівельного паспорта (якщо площа майбутнього будинку менше 300 кв. м) або містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки (для площі понад 300 кв. м). Для отримання будівельного паспорта або містобудівних умов потрібно звертатися до місцевих органів архітектури та містобудування, які визначають відповідність намірів забудови земельної ділянки документації на місцевому рівні.

При цьому необхідно підготувати наступний пакет документів:

  • завірена в установленому порядку копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або договір суперфіцію;
  • ескізні наміри забудови;
  • завірена в установленому порядку згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) на забудову;
  • проект будівництва (якщо площа будинку перевищує 300 кв. м).

У проектній організації забудовник може замовити собі індивідуальний проект або ж проект вторинного застосування, який, відповідно, буде дешевше. Також слід розрізняти проект будівництва (офіційний) і ескізний проект (по суті, Ваші начерки майбутнього житла).

Після отримання зазначених документів особа може починати оформлення дозволів на початок виконання будівельних робіт. Звертаємо Вашу увагу: якщо площа будинку не перевищує 300 кв. м, то забудовник повинен зареєструвати повідомлення про початок будівельних робіт. Якщо площа більша, то потрібна декларація про початок будівельних робіт.

Як отримати технічний паспорт будинку, а також привласнити поштову адресу для новобудови? Про це в наступних «Юридичних порадах».

 

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області