9 грудня: яке сьогодні свято та основні події

10:17, 9 грудня 2022
9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду.
9 грудня: яке сьогодні свято та основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 9 грудня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду. Ідея запровадження такого дня виникла під час зустрічі держав-членів ООН 2005 року. Тоді країни домовилися захищати своє населення від військових злочинів, геноциду, етнічних чисток, а також підбурювання до цих злочинів. Проте офіційно затвердили цю подію лише в 2015 році. Дату вибрали не випадково. Саме 9 грудня була ухвалена Конвенція запобігання та покарання за злочин геноциду.

Також 9 грудня святкують Всесвітній день техномузики. Саме цього дня народився засновник цього жанру, Хуан Аткінс. Техномузику ще часто називають музикою Детройта, адже саме зі сцен цього міста розпочався шлях відомих музикантів-засновників. Жанр було створено, щоб кинути виклик соціальним нормам і почуватися бунтарем.

9 грудня також святкують Міжнародний день боротьби з корупцією. Він був заснований ООН в жовтні 2003 року. Дату обрали на честь підписання Конвенції проти корупції, яке відбулося в місті Меріда. В цей день в усіх країнах світу закликають проводити заходи з уникненням корупції.

Щороку 9 грудня святкують День різдвяної листівки. Історія її починається в Британії. Англійський винахідник сер Генрі Коул любив дарувати своїм родичам та близьким людям вітання зі святами. Але цей процес завжди забирав багато часу. Одного дня в 1843 році він вирішив це змінити і попросив свого друга Джона Калькотту Хорсі створити різдвяну листівку. Ця ідея так припала до душі іншим людям, що вони почали так само вітати своїх близьких.

Яке сьогодні церковне свято

9 грудня святкують День Георгія Переможця. Також цей день називають Юріївим. Віряни моляться святому, щоб той захистив сімейне вогнище і домашніх тварин.

Календар важливих подій за 9 грудня:

1824 рік — завершилася трирічна війна за незалежність Перу від Іспанії;

1905 рік — у Франції прийняли закон про розділення церкви та держави;

1909 рік — створення футбольного клуба "Боруссія" (Дортмунд);

1917 рік — у Криму створено курултай, вищий орган кримських татар;

1918 рік — Директорією УНР ухвалено постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день;

1948 рік — Генеральною Асамблеєю ООН ухвалено Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду й покарання за нього;

1968 рік — в Сан-Франциско Дуглас Енгельбарт вперше демонструє комп’ютерну мишу;

1991 рік — Михайло Горбачов виступає проти створення СНД;

1997 рік — зроблено перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв’язку "Київстар";

2007 рік — в Ялті відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд